Сопраното Александрина Михайлова дебютира като Микаела в операта „Кармен“ на Бизе
06 окт 2024Софийска опера и балет

Сопраното Александрина Михайлова дебютира като Микаела в операта „Кармен“ на Бизе

Певицата дебютира през 2021 година в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот" на Пучини.

Преди една година направи своя дебют в „Бохеми“ от Джакомо Пучини, в ролята на Мюзета.

През 2022 г. е дебютът ѝ в Миланската Скала в главната роля от операта „Малкият принц" на Пиеранджело Валтинони.

Сопраното Александрина Михайлова е от любимите ученици на Райна Кабаиванска. Певицата се явява на прослушване при голямата българска оперна актриса през 2016 година.

Още през 2013 година печели първа награда от Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе и участва в концерт на лауреатите в Дом Витгенщайн във Виена през 2014 година.

Година по-късно печели Специалната награда на името на Гена Димитрова на конкурса Viva voce в София, както и награда за най-добър млад изпълнител на конкурса „Ото Еделман“ във Виена.

Участва в редица концерти в България. На двадесет години Александрина е поканена да участва в концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“. Печели стипендията на Столична община и Фондация „Америка за България“, благодарение на която продължава обучението си с голямата оперна актриса.

През 2017 г., участва в поредния XVII майсторски клас на маестрата и печели голямата стипендия на Фонд „Райна Кабаиванска“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ за обучение в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена, Италия.

Тази година тя отново спечели стипендия за лично обучение с Райна Кабаиванска. „Никога не стига обучението с учител като Маестра Кабаиванска. И десет, и двайсет години да работя с нея, пак няма да са достатъчни", казва певицата.

Очакваме ви на 13 октомври на сцената на Софийската опера!