Софийската опера тържествено открива новия си сезон на 27 и 29 септември с гала спектакли на „Турандот“
04 сеп 2024Софийска опера и балет

Софийската опера тържествено открива новия си сезон на 27 и 29 септември с гала спектакли на „Турандот“

Софийската опера тържествено открива новия си сезон на 27 и 29 септември с гала спектакли на „Турандот“ от Джакомо Пучини, посветени на годината на великия италиански Маестро.

За първи път в България гостуват световноизвестният диригент Даниел Орен, Анна Пироци в ролята на принцеса Турандот и Хорхе де Леон в ролята на принц Калаф.

„Много се радвам да дебютирам в Софийската опера през септември и да се върна през ноември след това. Развълнуван съм да се запозная с оркестъра и хора по повод две постановки: „Турандот“ от Джакомо Пучини и Меса да Реквием от Джузепе Верди“ – написа в специално обръщение Даниел Орен, един е от най-вещите съвременни интерпретатори на тяхното творчество.

Последните ангажименти на сопрана Анна Пироци са на Арена ди Верона, където тя изпълни Аида от едноименната опера на Верди и на фестивала Пучини в „Торе дел Лаго“, където тя беше Турандот.

И за тенора Хорхе де Леон Пучини и Верди са сред най-изпълняваните композитори. Предстои му през новия сезон отново да бъде Калаф в „Турандот“.

В останалите роли ще бъдат солистите на Софийската опера – Радостина Николаева като Лиу, Светозар Рангелов –Тимур, Емил Павлов – Алтум, Атанас Младенов, Ангел Антонов, Даниел Острецов като Пинг, Панг, Понг и Веселин Михайлов – Мандарин.

Премиерата на „Турандот“ с режисьор Пламен Карталов е през 1995 г. „Турандот“ на Софийската опера е представена и като копродукция със „Солун – Културна столица на Европа“, 1997. Друго важно събитие в историята на „Турандот“ е първото гостуване на Софийската опера в Япония през 2000 г. Последваха още три покани за националната опера за гастрол със същата постановка – през 2008, 2015 и през 2018 г.

Японската преса отбеляза:

„Софийската национална опера не се уповава единствено на прочутата магия на българските гласове, а има таланта и потенциала да бъде един от първите оперни театри в света – съвременен театър, органично вплел в едно певческо майсторство, оркестър и съвременна режисура, която превръща всички на сцената – и солисти, и хористи, и статисти в актьори. Те не само пеят до съвършенство партиите си, но и играят – както във всеки драматичен театър.“

На добър час на сезон 2024/2025!