Пещерата на Иван Рилски пресъздадена пред „Александър Невски“
Снимка: Декорът на „Рилският пустинник“ е вдъхновен от пещерите, обитавани от св. Иван Рилски над Руенския манастир. Снимка: „Площад Славейков“
18 юли 2024Площад СЛАВЕЙКОВ

Пещерата на Иван Рилски пресъздадена пред „Александър Невски“

Снимка: „Площад Славейков“ Отец Кирил Попов (на преден план), композитор на музикалната поема „Рилският пустинник“, зад него (от ляво надясно) художникът на декора Кристиян Стоянов, владиката Киприан, акад. Пламен Карталов, столичният кмет Васил Терзиев, актьорът Ириней Константинов.

Пещерата на Иван Рилски пресъздадена пред „Александър Невски“

Патриарх Даниил ще присъства на първото представление на „Рилският пустинник“ пред храм-паметника

Не една, а две пещери са изваяни пред храм-паметника „Александър Невски“ в центъра на столицата. Пещерите са част от зрелищния декор на спектакъла „Рилският пустинник“ на Софийската опера и балет, който ще има три представления – на 26, 27 и 28 юли. Днес събитието бе представено пред медиите от екипа, начело с директора на Операта Пламен Карталов и в присъствието на столичния кмет Васил Терзиев.

Режисьорът на спектакъла Пламен Карталов е автор на сценографията – за представленията на открито е създаден нов декор, вдъхновен от обителта на свети Иван Рилски в скалите над Руенския манастир. Помощник на акад. Карталов в сценографията е Нела Стоянови, замислена е така, че да изглежда като продължение на храма. Макетът е изработен от Кристиян Стоянов и след това е произведен е в ателиетата на киноцентъра „Ню Бояна“.

Сцената ще бъде разположена между двете пещери, в дъното ú ще се вижда централният вход на „Александър Невски“. Декорът ще „оживее“ и с мултимедията на Electric.me.

Вдясно е пресъздадена пещерата на Иван Рилски в Скрино, обясни пред „Площад Славейков“ Нела Стоянова. Скалата, в която е била издълбана пещерата на светеца, се издига на височина 6,5 метра пред „Александър Невски“. Пещерата вляво на площада е инспирирана от Алботинския скален манастир. В нея по време на представлението ще бъдат разположени хористите. В средата между двете пещери на сцената ще има криволичещ горски път, който води към храма (дори буквално, към входа на патриаршеската катедрала), към вярата и светлината.

За декора акад. Пламен Карталов е получил вдъхновение и от една икона в Рилския манастир, изобразяваща срещата между цар Петър и свети Иван Рилски – двамата са били на голямо разстояние един от друг, на два съседни хълма.

Визуализация на сценографията на „Рилският пустинник“, създадена от Нела и Кристиян Стоянови

Визуализация на сценографията на „Рилският пустинник“

Ден преди днешната среща с медиите, акад. Пламен Карталов е посетил Рилския манастир, за да получи благословия за начинанието от игумена епископ Евлогий. А Старозагорският владика Киприан ще дирижира първите две представления на площада – на 26 и 27 юли. На диригентския пулт третата вечер ще излезе Жорж Димитров.

„Рилският пустинник“ е музикална поема, композирана от отец Кирил Попов (ставрофорен иконом) по текст на Тихомир Павлов. Оркестрацията е на Георги Стрезов.

Отец Кирил Попов (на преден план), композитор на музикалната поема „Рилският пустинник“, зад него (от ляво надясно) художникът на декора Кристиян Стоянов, владиката Киприан, акад. Пламен Карталов, столичният кмет Васил Терзиев, актьорът Ириней Константинов. Снимка: „Площад Славейков“

Пещерата на Иван Рилски пресъздадена пред „Александър Невски“

Снимка: Декорът на „Рилският пустинник“ е вдъхновен от пещерите, обитавани от св. Иван Рилски над Руенския манастир. Снимка: „Площад Славейков“ 

В образа на Рилския пустинник влизат Ириней Константинов и Атанас Младенов (като млад), в ролите участват още Ангел Христов (цар Петър), Иван Радев (Лука, племенник на Рилския пустинник), Димитър Станчев (Глас от небесата), Николай Петров (отец Авксентий), Веселин Михайлов (брат на Рилския пустинник), Ангел Антонов, Александър Георгиев, Росен Ненчев, Николай Павлов (разбойници) и др. Участват още детска вокално театрална формация като Ангелски хор, Оркестърът и хорът на Софийската опера и балет и полицаи от отдел „Специализирани полицейски сили“ при СДВР.

https://www.ploshtadslaveikov.com/