На 20 октомври Даниел Острецов дебютира на сцената на Софийската опера и балет като Лоенгрин
22 окт 2024Софийска опера и балет

На 20 октомври Даниел Острецов дебютира на сцената на Софийската опера и балет като Лоенгрин

На 20 октомври Даниел Острецов дебютира на сцената на Софийската опера и балет като Лоенгрин в едноименната опера на Рихард Вагнер. Режисьор на постановката, чиято премиера беше на 13 юни, е Пламен Карталов. Това е третата роля в опера на германския майстор, която Даниел добавя към своя репертоар след Логе в „Рейнско злато“ и Кормчията в „Летящият холандец“ – всички те с режисьорската концепция на Пламен Карталов. На сцената в новия образ видяхме един вокално уверен изпълнител, с прекрасно актьорско присъствие. Партньори му бяха Цветана Бандаловска като Елза, Гергана Русекова, която също дебютира като Ортруд, Венцеслав Анастасов – Фридрих фон Телрамунд, Бяртни Тор Кристинсон – крал Хайнрих Птицелов и Атанас Младенов – кралски Вестител. Спектакъла дирижира Евън-Алексис Крист.

Даниел Остецов е един от първите участници във вагнеровите постановки, които Пламен Карталов започна да поставя в Софийската опера, за да се отбележи достойно 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Даниел изпълни ролята на Логе още на премиерата на „Рейнско злато“ през 2010 г. Тогава в списание “L`opera” написаха: „Радостна новина беше изпълнението на Даниел Острецов в ролята на Логе, изтънчен и лиричен, млад и красив“.

През 2023 след новата продукция на „Пръстенът на нибелунга“, в която той отново беше Логе, интерпретацията му отново получи висока оценка. „Даниел Острецов претвори увлекателен и саркастичен Логе със стабилен теноров глас. Неговото изпълнение се характеризираше с динамично сценично присъствие и игрив, ироничен оттенък, който уместно даде израз на амбивалентността на характера на Логе.“”Der neue Merker”

Също толкова успешни са и останалите герои, които той изпълнява на Софийска сцена, сред които Алфред в „Травиата“, Егист в „Електра“, Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ и Язон в „Медея“.

На 4 декември с операта „Рейнско злато“ Софийската опера ще закрие Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, а Даниел Острецов отново ще бъде Логе.