На 16 октомври приказката за „Пепеляшка“ ще оживее на сцената на Софийскта опера
15 окт 2024Софийска опера и балет

На 16 октомври приказката за „Пепеляшка“ ще оживее на сцената на Софийскта опера

В ролята на Анджелина ще се представи мецосопраното Мария Радоева, като принц Рамиро ще гледаме Хрисимир Дамянов, в ролята на Дандини – Атанас Младенов, Алидоро – Стефан Владимиров, Дон Манифико – Николай Петров, Тисбе – Благовеста Мекии-Цветкова, Клоринда – Мария Павлова, която ще дебютира в ролята. Диригент на спектакъла е Жорж Димитров. Елегантната режисура на Вера Петрова предизвиква усмивки и добро настроение дори там, където според либретото би трябвало да се чувстваме леко тъжни.

***

„Пепеляшка“ – популярната народна приказка, която има множество варианти по цял свят, е интересна тема за писатели, композитори, кинорежисьори. Изследователите на устното творчество са документирали над 500 варианта на приказката. Първата версия е публикувана през 1634 г., но най-познати остават приказките на Шарл Перо /1697/ и на Братя Грим /1812/.

***

Росини е на 25 години, когато написва „Пепеляшка”, но вече има зад себе си поредица оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкреди”, „Италианката в Алжир” и други. Операта „Пепеляшка”, композирана за 3 седмици по либрето на Джакопо Ферети, се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл.

***

В музиката темата за Пепеляшка е интерпретирана от редица автори, между които Жул Масне /операта „Пепеляшка“ е написана през 1894/, Сергей Прокофиев /балетът „Пепеляшка е от 40-те години на 20 в./ и Ричард Роджърс и Оскар Хамърстейн II, които представят едноименния мюзикъл през 1957 г. – първо за телевизията, а после и за голямата сцена. В главната роля е Джули Андрюс.

***

В киното Пепеляшка намира своя първи образ в началото на миналия век. През 50-те години анимационното студио на Уолт Дисни предлага на публиката своята втора версия, /първата е от 1922г. и е само 7 мин./ която е 76 мин. и с оригинална музика. Пепеляшка „говори“ с гласа на популярната тогава актриса и радио водеща Илейн Уудс. В тази анимация замъкът Нойшванщайн на баварския крал Лудвиг II е първообразът на замъка на принца, който послужил и за емблема на студиото Дисни.