„Лоенгрин" завладя препълнената зала на Софийската опера
Снимка: Романтичната опера „Лоенгрин" Снимка: Пресцентър на Софийската опера и балет, Photo: The romantic opera "Lohengrin" Photo: the Press Centre of the Sofia Opera and Ballet
15 юни 2024в-к. "24 часа"

„Лоенгрин" завладя препълнената зала на Софийската опера

Романтичната опера „Лоенгрин" сложи началото на Вагнеровия фестивал в Софийската опера и балет. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

90 години след първото си изпълнение през 1934 г., „Лоенгрин" намери своята изящна визия и философия в новата постановка на Пламен Карталов.
Спектакълът бе посрещнат с огромен възторг от публиката. На няколко пъти представлението бе прекъсвано от спонтанни аплодисменти – нещо, което е извън традицията при изпълнение на вагнеровите опери. Френетичният аплауз и виковете „Браво!" ознаменуваха успеха на една невероятна постановка, изпълнена от ансамбъла на Софийската опера по възможно най-добрия начин.

Вагнерианци от Португалия, САЩ, Германия, Австрия, Бразилия развълнувано коментираха впечатляващата режисура и сценография, интерпретацията на солистите и оркестъра. Особено бяха заинтригувани от факта, че певческият състав е изцяло български.

За откриването на фестивала специално бяха дошли музикалните критици и забележителни познавачи на творчеството на Рихард Вагнер Клаус Биланд, Грегор Таси, Андреа Мерли, Щефан Книйс /„Opernwelt"/, Роланд Дипел /„Das Orchester" и „Oper und Tanz"/ , Дирк Шаус /"Online Merker"/, Урсула Кошар /„Der Neue Merker"/, Джон ДиГаетани /„Wagneriana"/, Хелмут Пич /„Opera Online"/.
Специални гости бяха президентът на Международната асоциация на Вагнеровите общества Хари Льойчер, президентът на Вагнеровото общество във Вашингтон и признат вагнеров експерт Джеймс Холман, директорът на Националната опера в Скопие, Северна Македония Орце Ицковски, директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Васо Ристов, артистичният директор на Националната опера в Букурещ Даниел Магдал, професорите от Университета Жуиш де Фора в Бразилия Хорхе Коли и Мартиньо Алвес, генералният директор на БНР Милен Митев и директорът на Музикална къща БНР Марио Ангелов. Сред публиката бяха журналисти от БТА, БНТ, вестник „24 часа" и редица други медии.

Зрителите бяха очаровани от премиерата и изразяваха възхищението си от видяното. Философското изграждане на „Лоенгрин" като идея и визия на режисьора Пламен Карталов далеч надхвърля представата за това как трябва да се постави тази опера. Трите основни елемента на сцената – свещеното дърво, което се променя при изграждането на сценичните ситуации, двата амфитеатрални терена за хоровете и арената за разгръщане на действието – са изваяни в перфектно съзвучие и подпомагат плавното протичане на действието от картина в картина. Музикалните експерти коментираха връзката между оперите „Лоенгрин" и "Парсифал", която може да се проследи по време на увертюрата и внушителното въздействие на Светия Граал. Подобен режисьорски прочит никога не е правен в историята на сценичната интерпретация на произведението.
Някои от гостите споделиха, че това е най-добрата постановка на „Лоенгрин", която са гледали. Сценографията на спектакъла по идея на режисьора Пламен Карталов е дело на Ханс Кудлих и художниците Нела и Кристиян Стоянови, костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче, а художественото осветление - на Зак Блейн.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/18185851

  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner
  • Снимка: ЛОЕНГРИН / LOHENGRIN by Richard Wagner