КАРМЕН от Жорж Бизе на 13 октомври в Софийската опера
06 окт 2024Софийска опера и балет

КАРМЕН от Жорж Бизе на 13 октомври в Софийската опера

През 1865 г. Жорж Бизе се запознава във влака със Селест Венар – тази жена го впечатлява с колоритната си личност, оказва огромно влияние върху композитора и най-вероятно именно тя е прототипът на Кармен от едноименната опера

„Колко вярно, но колко неприлично е всичко!“, отбелязва критиката за „Кармен“ след гръмкия провал на премиерата през 1875 г. Бизе е обвинен в безнравственост, само защото е дръзнал да покаже за първи път на оперната сцена не рицари и принцеси, а истинските, живите хора – работничка в тютюнева фабрика, обикновен войник, селска девойка, контрабандисти, цигани.

Няколко месеца след ненавременната смърт на композитора, „Кармен“ пожънва феноменален успех във Виена и се превръща в една от най-популярните и най-често играни опери в света.

******************

Пламен Карталов прави напълно необичайна интерпретация на шедьовъра на Бизе – привлекателна комбинация от елементи на древногръцка трагедия и театър, но неслучайно спектакълът се играе с огромен успех по време на турнето на Софийската опера в Япония през 2018 г.

В спектакъла на 13 октомври ще видим Виолета Радомирска в ролятан на Кармен, Даниел Дамянов като дон Хозе, Веселин Михайлов като тореадора Ескамилио и стипендиантката на фонд „Райна Кабаиванска“ Александрина Михайлова, която ще дебютира в ролята на Микаела. Оркестърът и хорът на Софийската опера ще бъдат под диригентството на Жорж Димитров.