Хорхе де Леон за първи път ще пее в България
27 сеп 2024Софийска опера и балет

Хорхе де Леон за първи път ще пее в България

Хорхе де Леон за първи път ще пее в България. Той ще бъде принц Калаф в „Турандот“ от Пучини заедно с Анна Пироци в ролята на Турандот и Роза Феола като робинята Лиу.

Световноизвестният диригент Даниел Орен ще дирижира постановката на Пламен Карталов, която вече 30 години изпълва публиката с възторг.

Чест гост в най-големите театри по света, Хорхе де Леон с благодарност споменава името на големия режисьор Джанкарло дел Монако – негов ментор, учител и съветник. Заедно двамата подготвят редица роли, които днес Хорхе идпълнява по целия свят. Той е роден в Тенерифе, Канарските острови и учи пеене и музика в родния си град. Дебютът му е в Испания, но голямата му кариера започва след като спечелва наградата на Хосе Карерас на Международния конкурс Хулиан Гаяре“ през 2004 г. Работи с Даниел Орен и Зубин Мета, пее в Ла Скала, Метрополитен опера, Ковънт Гардън – Лондон, Берлин, Барселона, Виена. През лятото Хорхе де Леон имаше серия от спектакли на „Мадам Бътерфлай“ в Шанхайската опера. След гостуването в София му предстоят участия в „Турандот“, „Аида“, „Отело“ и „Кармен“ в Севиля, Малага, Овиедо и Рим. През 2023 г. Испанската академия за сценични изкуства присъди на Хорхе де Леон наградата за „Най-добър оперен изпълнител“ между мъжете.