Голямата звезда на световната опера тенорът Саймън О’Нийл ще бъде гост на Вагнеровия фестивал
29 май 2024Софийска опера и балет

Голямата звезда на световната опера тенорът Саймън О’Нийл ще бъде гост на Вагнеровия фестивал

С удоволствие споделяме, че голямата звезда на световната опера тенорът Саймън О’Нийл ще бъде гост на Вагнеровия фестивал на Софийската опера. Той ще се представи в ролята на Лоенгрин в новата постановка на Пламен Карталов.

Саймън О'Нийл често е определян като един от най-добрите героични тенори на международната сцена. Той е роден в Ашбъртън, Нова Зеландия и завършва Университета Виктория в Уелингтън, Манхатънското музикално училище и Оперния център Джулиард в Ню Йорк.

Саймън О’Нийл 

С впечатляващия си глас и вокално майсторство Саймън бързо налага присъствието си по световните сцени. Той е чест гост в най-големите театри по света – Метрополитен опера в Ню Йорк, Гранд Опера в Париж, Виенската опера, Ла Скала в Милано, Берлинската опера, Сан Франциско, Ковънт Гардън в Лондон и редица други. Големият режисьор Ото Шенк го нарича „най-вагнеровият тенор на своето поколение“. Неговите превъплъщения като Зигмунд, Парсифал, Тристан, но също Отело и Флорестан му донасят заслужен триумф. Работи с най-големите диригенти в света, а международните критици възхваляват „златния“ му глас.

Саймън дебютира на фестивала в Байройт в ролята на Лоенгрин под диригентството на Андрис Нелсънс. За него този музикален сезон започна с „Лоенгрин“ в Сан Франциско и ще завърши отново с „Лоенгрин“ в Софийската опера.

Саймън О’Нийл ще пее на 23 юни под диригентството на Евън-Алексис Крист.

Любопитно: Саймън О’Нийл е патрон на редица организации в родината си, сред които Асоциацията на преподавателите по пеене и Училището за оперно изкуство. През 1998 г. изображението на Саймън се появява на пощенската марка за сценични изкуства на Нова Зеландия с номинал един долар. Той става офицер на Новозеландския орден за заслуги към оперното изкуство по повод рождения ден на кралица Елизабет II през 2017 г.