Фестивал "Портал на два свята"
02 авг 2020в-к. "24 часа"

Фестивал "Портал на два свята"

През месец август и септември първият ни оперен и балетен театър разширява своите сцени в Белоградчик и на крепостта Цари Мали град с фестивала „Портал на два свята“. Мястото е избрано не случайно от академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет. Крепостта Цари Мали град води своето начало от времето на император Валент (364-378 г.). Цари Мали град се оказва кръстовище на два антични пътя - в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол, а също така и до трудно достъпния, но най-пряк път към Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Цари Мали град е стратегически и културен раннохристиянски център. Тук са обитавали траки и римляни. Животът в крепостта спира след 578 г., но в подножието на хълма местното население остава да живее. На много места в Цари Мали град се откриват останки от обитаване през византийския период и средновековието.

Оперният фестивала „Портал на два свята“ ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град - с. Белчин, община Самоков от 29 август до 7 септември 2020 година.

Началото на фестивала е със спектакъла "Янините девет братя" от Любомир Пипков на 29 август.

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.)

Един наистина фундаментален, „магистрален“ спектакъл, писаха музикалните критици за „Янините девет братя“, за който тепърва трябва да се правят анализи и преценки, и който като цялостна концепция и защита от режисьора Карталов става крайъгълен камък в сценичната история на творбата и историята на българския музикален театър.

„Композитор, който поражда влияние“- така големият Дмитрий Шостакович нарича Любомир Пипков и му отрежда място сред класиците на ХХ век.

Диригент - Жорж Димитров, сценография - Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова.

Спектакълът е подарък за самоковци от Община Самоков. (Вход с покани, осигурени от Общината.)

Фестивал

Балетът „Кармина Бурана“ ще се изпълни на 4 септември .

Той се играе с музика от запис

Хореография, сценография, художествено осветление и костюми - Фреди Франдзути

Репетитори
Мария Илиева,Трифон Митев

Помощник режисьор
Риолина Топалова

В сюжета на представлението се преплитат различни ситуации. Спектакълът припомня как времето бързо минава, как успехът и неуспехът бързо могат да се сменят, как щастие и нещастие вървят ръка за ръка и как провала може бързо да заеме мястото на властта. Основната идея в сюжета на представлението „Кармина Бурана“ е да покаже, че въпреки всички борби, падения и неволи, човек винаги успява да триумфира. Мотивът за непреклоността на съдбата надделява, а тя е тази, която си играе с нас, властва над живота ни и усправлява нашите действия.

Оригиналната хореография подчертава ироничността на средновековните текстове, отразена и в музиката на Карл Орф, а цветистите костюми и безпрецедентното изпълнение правят спектакъла едно наистина великолепно изживяване.

Фестивал

Балетът „Зорба гъркът“ зрителите ще могат да гледат на 3 септември.

Спектакълът се изпълнява с музика от запис.

Хореография, режисура и либрето: Лорка Масине

По романа на Никос Казандзакис

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и се играе при препълнени салони.

Фестивал

 

На 30 август предстои постановката „Кармен“ от Жорж Бизе

Режисьор
ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Сценография
Миодраг Табачки

Костюми
Християна Михалева-Зорбалиева

Хореография и пластика
Антоанета Алексиева, Светлин Ивелинов

Хормайстор
Виолета Димитрова

Диригент на детския хор
Таня Лазарова

Художествено осветление
Андрей Хайдиняк

Асистент-режисьор
Вера Белева

Помощник-режисьори
Стефка Георгиева, Владимир Горчаков

Концертмайстор
Теодора Христова, Мария Евстатиева

Корепетитори
Йоланта Смолянова, Милен Станев, Пелагия Чернева, Светослав Лазаров, Светлана Ананиевска

Превод, субтитри и езикова подготовка
Снежина Русинова-Здравкова

Постановката на Пламен Карталов предлага съвременен поглед на класическата драма – през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“. Операта представи постановката и на поредното си турне в Япония през 2018 година, където беше посрещната с нестихващи аплодисменти.

Мюзикълът „МAMMA MIA!“ ще зарадва зрителите на 5, 6 и 7 септември

с песните на легендарните шведи от ABBA на най-новата открита сцена - "Портал на два свята". След десетки постановки по целия свят и над 60 милиона зрители, този супер хит имаше през юли 2017 премиера с огромен успех и в България, на сцената на Софийска Опера и Балет.

Публика ще има щастието да се наслади на песните на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от бившите членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Либретото на Катрин Джонсън, по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия.

Режисьор: Пламен Карталов

Диригент: Светослав Лазаров

Сценография: Нела Стоянова

Музикален ръководител: Жорж Димитров

Музикална подготовка на ансамбъла: Виолета Димитрова

Костюми: Християна Михалева

Хореография: Риолина Топалова

Тонрежисьор: Владимир Владимиров

Художествено осветление: Емил Динков

Превод: Милена Боринова

Юрий Франко
Копродуцент Проспот ООД (Prospot D.O.O.)

Всички спектакли на фестивала „Портал на два свята“ започват от 19:30 часа.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8872209