/Пенка Момчилова, БТА/ - Сръбското мецосопрано Саня Анастасия ще пее Кармен в премиерния спектакъл на Софийската опера
24 окт 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - Сръбското мецосопрано Саня Анастасия ще пее Кармен в премиерния спектакъл на Софийската опера

Сръбското мецосопрано Саня  Анастасия ще пее Кармен в премиерния  спектакъл на Софийската опера и балет. Главната роля в едноименната опера на Бизе под режисурата на Пламен Карталов изпълняват също Надя Кръстева и Гергана Русекова, съобщават от театъра.

Саня Анастасия е учила в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац и Виена, Австрия. Има награди от международни конкурси като "Музикална младеж" в Белград, "Енрико Карузо" в Милано, "Винченцо Белини" в Калтанисета, Италия, "Замъкът Райнсберг", Германия. През 2005 г. получава магистърска степен и става артист на свободна практика. Продължава обучението си при проф. Теодоре Корези и Бренда Робъртс.

В периода 2011-2013 г. Саня Анастасия е член на Държавния театър в Майнц, където пее Лукреция в "Отвличането на Лукреция" от Бритън, Улрика в "Бал с маски" от Верди, Месалина в "Големият ужас" от Лигети, Клитемнестра в "Електра" от Рихард Щраус, Олга в "Евгений Онегин" от Чайковски и други.

Сред последните й значими ангажименти са Улрика в оперите в Базел, Берн и Магдебург, Фенена в "Набуко" (с Пласидо Доминго), Флора в "Травиата", Амнерис, Улрика и Кармен на Арена ди Верона, Ларина в "Евгений Онегин" в Държавния театър в Саарбрюкен,  Кармен на Фестивала на открито в Аспендос.

Последното й успешно участие в "Аида" на театър "Кочия" в Новара през 2016 г. е записано за Classica TV, Италия. Певицата гастролира в цяла Европа, в Япония и Южна Корея.

 /МХ/

София, 23 октомври /Пенка Момчилова, БТА/