22 октомври, от 16 ч. „Дон Карлос“ от Джузепе Верди.
21 окт 2017

22 октомври, от 16 ч. „Дон Карлос“ от Джузепе Верди.

Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

Не пропускайте възможността да си доставите удоволствие утре, неделя, 22 октомври, от 16 ч. с операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди.

В неделния спектакъл гостуват прочутото ни мецосопрано ВЕСЕЛИНА КАЦАРОВА в ролята на принцеса Еболи, италианският бас РИКАРДО ДЗАНЕЛАТО в ролята на Филип II
и американският диригент АЙРА ЛЕВИН.


vesselina kasarova 200
Веселина Кацарова, мецосопрано, е играла в над 50 роли. Следва в музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. През 1988 г. Херберт фон Караян я открива за световната сцена и я кани да се присъедини към Виенската опера. Участва в Националната опера в София като Розина от „Севилският бръснар“ на Росини. През 1989 г. започва да пее в Цюрихската опера. Дебютира като Розина във Виенската опера. На Залцбургския музикален фестивал играе Анио от „Милосърдието на Тит“ на Моцарт (1991) и Танкред от едноименната опера (1992). Получава роли в Лондон (Розина), Мюнхен (Керубино), Залцбург (Церлина), Флоренция (Идаманте), Цюрих (Шарлот), Париж (Ромео), Ню Йорк (Ромео) и Чикаго (Идаманте). Играе Сесто от „Милосърдието на Тит“ на Залцбургския музикален фестивал през 1997, а също и в Цюрих, Мюнхен, Париж, Лондон. Изпълнява „Пепеляшка“ на Росини в Пезаро и Лондон, и Кармен в Цюрих и в Кьолн.

От тогава досега оперните сцени познават само нейния възход.


Riccardo Dzanelatto 200Италианският бас Рикардо Дзанелато, печели конкурса в Сполето през 1996 г. и достига финала на „Опералия“ през 1997 г. Това слага началото на неговата забележителна кариера, която включва участия в опери като „Дон Карлос”, „Риголето”, „Бохеми”, „Турандот”, „Севилският бръснар”, „Сватбата на Фигаро”, „Пуритани” и „Дон Жуан”, както и много други. Рикардо Мути го кани за постановките на „Ифигения в Авлида”, „Мойсей и фараонът”, „Набуко”, „Макбет” – а напоследък и като Фиеско (и Пиетро) в „Симоне Боканегра”.

Неговият широк вокален обхват и нежно пеене го правят предпочитан интерпретатор на Вердиевия репертоар, както и на творбите от Белини, Доницети и Росини. Сред оперите, в които участва, са: „Атила”, „Отело”, „Набуко”, „Аида”, „Трубадур”, „Норма”, „Севилският бръснар”.


Ira Levin 200Американският диригент Айра Левин ще бъде основен гост-диригент на Софийската опера от началото на сезон 2017-2018. Левин вече е дирижирал на софийска сцена Реквиема на Верди през април 2017 г., както и "Парсифал" от Вагнер за откриването на новия сезон.

Със софийския оперен ансамбъл и оркестър той ще дирижира пълния цикъл на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ в легендарния Болшой театър в Москва, първо изпълнение на „Пръстена“ там от повече от век насам. А след това, през юли, и в София.

На нашата сцена под неговата палка ще бъдат изпълнени оперите „Вертер“ и „Бал с маски“, както и няколко концерта.

Айра Левин е дирижирал над 1000 оперни представления и репертоарът му включва 70 различни заглавия. Работил е с множество международно известни диригенти, инструменталисти, певци и режисьори, а също активно се изявява като концертиращ пианист и композитор/аранжор.


Заповядайте на 22 октомври на „Дон Карлос“ от Джузепе Верди!

Билети може да закупите от касата на Софийската опера и балет ул. "Вабча" 1 или онлайн от www.operasofia.bg

Ваша Софийска опера и балет