11 юли 2017

Пенка Момчилова, БТА - Оратория-реквием "Васил Левски" ще звучи на концерта за 180-годишнината на Апостола - в парка на Военната академия

Оратория-реквием "Васил Левски" ще звучи  на тържествения концерт за 180-годишнината от рождението на  Апостола - в парка на Военната академия на 17 юли от 20.00 ч. Музиката е на Боян Икономов, текстът - на Димитър Точев. Солисти са Габриела Георгиева - сопран, Цвета Сарамбелиева - мецосопран, Веселин Михайлов - баритон, а четец - Николай Петров, съобщават от  Софийската опера и балет.

Операта е съорганизатор на концерта заедно с Министерството на културата, Столичната община, Общобългарския комитет "Васил Левски", Военната академия "Г.С.Раковски" и БАН.

В програмата са също "Жертва вечерняя" от Павел  Чесноков и "Импровизация" от Панчо Владигеров с участието на Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Дарина Бедева, Венера Христова, Памела Пандова.

Хореографията е на Момчил Младенов, костюмите - на Християна Михалева-Зорбалиева.

Борис Спасов е диригент на концерта с участието на оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Входът е с покани.

/ММ/

София, 10 юли /Пенка Момчилова, БТА/