05 юни 2017

БТА - "Опера на върховете - Белоградчишки скали 2017" за втора поредна година ще привлече интереса на туристи и ценители

Видин, 2 юни /Ирена Данаилова, БТА/

Видин и Белоградчик се превръщат през юли и август в открита сцена на  Софийската опера и балет, каза кмет  на Видин Огнян Ценков. Сред уникалните природни красоти - Белоградчишките скали, пещерата Магура, край най-голямата европейска река Дунав и историческите забележителности на Видин, ценителите на операта и балета ще могат да се насладят на едни от най-известните произведения на Верди, Пучини, Росини, Вагнер. Ще могат да се гледат на открито под звездите оперите "Набуко", "Лакме", "Тоска", "Пепеляшка", "Мадам Бътерфлай". 

Пещерната фестивална импресия в три части  -"Богове, великани, джуджета, валкюри" ще могат да видят любителите на Вагнер на 300 метра под земята в пещерата "Магура", разказа кметът на Белоградчик Борис Николов.

Опера на шлеп в средата на река Дунав и балет пред крепостната порта "Стамбол капия" ще представи за първи път Софийската опера и балет във Видин в началото на месец август. Кметът на общината Огнян Ценков съобщи, че вече е проведена среща с представители на Софийската опера и балет. Представители на Софийската опера са огледали кейовата стена, която ще бъде естествена  "зала" към сцената - шлеп на река Дунав. Там ще се играят две от представленията - за първи път на шлеп в река Дунав. Това са  представленията - "Мантията" и "Джани Скики".

Две балетни постановки ще бъдат представени на централния площад "Бдинци" пред един от символите на Видин - "Стамбол капия." Това са балетът "Лебедово езеро" и балетът "Зорба Гъркът".

Специални представления ще има за най-малките - децата. През деня около и в средновековния замък "Баба Вида" Софийската опера и балет ще представи специални свои постановки за деца.

В началото на следващата седмица -  след 5 юни, ще бъдат готови и  афишите, ще бъдат пуснати в продажба и билетите за представленията. Оперните представления във Видин ще са на 4,5 и 6 август, а на 11,12 и 13 август са балетните представления. На 4,5 и 6 август ще бъдат и детските представления в средновековния замък "Баба Вида". На Фестивала на операта и балета във Видин се очакват много гости в крайдунавския град от страната и чужбина.

Летният фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали 2017" за втора поредна година ще привлече интереса на туристи и ценители от България и съседните страни към магията на оперното и балетното изкуство. Пет оперни и четири балетни заглавия, както и пещерната фестивална импресия "Вагнер Магура. Богове, великани, джуджета, валкюри" ще завладеят въображението и сетивата на любопитните зрители от 21 юли до 6 август.

Огромният успех на първото издание на фестивала през миналата година и желанието на хората от този регион да имат възможността да преживеят неповторими мигове край природния феномен Белоградчишки скали са вдъхновение за богатата фестивална програма, казват организаторите. Тя включва оперите "Набуко" от Верди, "Лакме" от Делиб, "Тоска" и "Мадам Бътерфлай" от Пучини и "Пепеляшка" от Росини. Балетната програма предлага не по-малки изкушения - хитовият спектакъл "Зорба гъркът" по музика на Микис Теодоракис и хореография на Лорка Масине, едноактните балети "Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин и "Рапсодия в синьо" от Гершуин, както и класическата творба "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус.

С особено нетърпение се очакват новите представления на предизвикалата фурор през миналото лято пещерна фестивална импресия в три части "Вагнер Магура". Сред естествената красота на природния феномен пещерата "Магура"  "Богове, великани, джуджета и валкюри" предлагат неповторимо изживяване на почитателите на операта с музиката на Рихард Вагнер. След края на магичния пърформанс отново ще има дегустация на регионални вина от едноименната винарска изба.

Билетите за фестивала в Белоградчик вече са в продажба на цени 30-80 лв. за оперните и 20-60 лв. за балетните представления. Билетите за пърформанса в пещерата Магура са по 80 лв.

 "Опера на върховете" в Белоградчик и Летният оперен фестивал във Видин са новаторска идея на режисьора Пламен Карталов. Неговите  необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с раждането им сред магическата красота на Белоградчишките скали, магията на голямата европейска река Дунав и усещането за живот далеч във времето хилядолетия назад, сред уникалните исторически паметници на древния Видин. А публиката се пренася в неповторимия  свят на оперното и балетно изкуство, поднесено с много майсторство и професионализъм от артистите на Софийската опера и балет, коментират организаторите.

       /АМ/