в.Животът днес - Светът чества легендарния Дягилев. В негова чест Софийската опера играе балетите „Петрушка“ и „Жар птица“ на 7 и 8 април
31 мар 2017

в.Животът днес - Светът чества легендарния Дягилев. В негова чест Софийската опера играе балетите „Петрушка“ и „Жар птица“ на 7 и 8 април

Днес светът чества 145 годишнината от рождението на легендарния Сергей Дягилев – руски театрален и балетен импресарио. Той е основател ( 1911 г. ) на една от най-прочутите балетни трупи за всички времена – „Руският балет на Дягилев“, който триумфира 20 сезона по най-важните сцени по света.

В него участват Вацлав Нижински, Михаил Фокин и ред други знаменити хореографи и танцьори. Стремежът на Дягилев е да покаже красотата на класическия танц, но и да излезе извън познатите граници.

На 7 и 8 април от 19:00 часа в Софийската опера  ще може да бъде видяна отново блестящата постановка на Андрис Лиепа „Петрушка“/ „Жар птица“. Тя  събра на премиерните представления овациите на публиката.

„Петрушка“ и „Жар птица“ са уникални спектакли, създадени преди повече от 100 години. Удивителното е, че и до днес продължават да са актуални.

Жар птица
Жар птица

Със същите костюми, декори и хореография, създадени за оригиналните им премиери в Париж през 1910-1911 г. Дълго време те не са показвани в Русия, защото Фокин и Дягилев и всички участници в Руските сезони са останали да живеят зад граница. Поради тази причина те не са включвани в репертоара на Мариинския театър до 1993 г.

На 7 април в „Петрушка“ участват: Александър Александров, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов

В „Жар птица“ на същата дата играят: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Диляна Никифорова

На 8 април в „Петрушка“ участват: Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Емил Йорданов, Кирил Иванов

А в „Жар птица“ на същата дата участват: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Росен Канев, Дарина Бедева

Диригент и на двете представления е Григор Паликаров

Петрушка
Петрушка

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/kultura/svetat-chestva-legendarniya-dyagilev