13 мар 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - Пълната версия на балета "Баядерка" играят в Софийската опера и балет

Пълната версия на балета "Баядерка" от Лудвиг Минкус по хореография на Мариус Петипа ще играят в Софийската опера тази вечер от 19.00 ч., съобщават от театъра. Постановката е на санктпетербургския режисьор Павел Сталински.   Диригент е Борис Спасов.

Сред солистите са Кирил Иванов, Венера Христова, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Росен Канев, Александър Александров.

Сценографията е на Борян Белчев, костюмите - на Християна Михалева.

Балетът "Баядерка" никога не е бил поставян в оригиналния му вариант в България, казва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител  на Балета на Софийската опера. По думите й у нас са се играли само няколко съкратени версии или третото действие - "Сенките", което е емблематично за този балет.  Причината  "Баядерка" да не е поставяна у нас в пълната й версия е, че това е много скъп спектакъл, отбелязва Кръстева.

За балета, който е от класата на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица", са ушити 187 костюма по проект на Християна  Михалева. Екзотичните индийски тоалети са украсени с камъни,  ширити и ръчно изработени елементи.

Един от най-вълнуващите шедьоври на руския хореограф Петипа е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте "Баядерка". Действието се развива в древна Индия, а сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на баядерката Никия към воина Солор.

"Това е добрият стар руски балет, в който всичко е разбираемо без думи и където властват трите основни принципа на танца - органичност, координация и хармония", казва гост-режисьорът Сталински. По думите му балетът оцелява през времето заради вечните теми, които поставя - вярност, измяна, искреност и  коварство.

/МХ/

София, 11 март /Пенка Момчилова, БТА/