/Пенка Момчилова, БТА/ - Смисъла на Коледа припомнят с музикална притча за малки и големи в Софийската опера
14 дек 2016

/Пенка Момчилова, БТА/ - Смисъла на Коледа припомнят с музикална притча за малки и големи в Софийската опера

Смисъла на Коледа припомнят  с музикална притча за малки и  големи в Софийската опера и балет - операта  за деца "Амал и нощните посетители" от Джан Карло Меноти ще има премиера на 17 декември от 17.00 ч., следващите представления са на 18 и 26 декември и на 7 януари  от 11.00 часа.

Постановката съвпада със 105-годишнината от рождението на композитора и 65-годишнината от премиерата на операта, отбелязват от театъра.

Според екипа произведението не е само за деца, а по-скоро е за цялото семейство, опера за добротата и човешката топлота, за това, че най-ценни са даровете, които се дават от сърце.

Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява, след като с готовност подарява единственото, което притежава - своята патерица.

"С това заглавие подготвяме малките за зрители по-нататък и  на постановките за възрастни", каза на пресконференция днес режисьорката Юлия Кръстева. Тя отбеляза каноничното в известен смисъл звучене на музиката, изпълнена с мелодии, които лесно се запомнят.

Класическа и семпла, носеща празнична, светла, духовна атмосфера, далеч от търговските центрове, е визията на спектакъла по думите на  Елена Шопова, автор на сценографията, костюмите и мултимедията.

Знае се, че Меноти, който е и автор на либретото, е вдъхновен за творбата от картината "Поклонението на влъхвите" на Бош. В основата на произведението обаче е и връщането на композитора към собственото му детство в Италия, когато не Дядо Коледа, а тримата крале - влъхви, са разнасяли подаръците, коментира диригентът Стефан Недялков. 

В ролята на Амал е Мария Павлова, на Майката - Мариана Цветкова, тримата мъдреци Каспар, Мелхиор и Балтазар са Хрисимир Дамянов, Илия Илиев и Стефан Владимиров, Паж - Александър Георгиев. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет и деца от Балетната школа "Маша Илиева".  Хореографията е на Лора Николаева.    

/РУМ/

София, 13 декември /Пенка Момчилова, БТА/