БНР - КАНТАТАТА "БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕКСПИР" ОТ ДОБРИНКА ТАБАКОВА НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА
02 дек 2016

БНР - КАНТАТАТА "БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕКСПИР" ОТ ДОБРИНКА ТАБАКОВА НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА

На 4 декември от 19 ч. в Софийската опера ще звучи кантатата „Безсмъртният Шекспир” от Добринка Табакова. Кантатата е посветена на 400 години от кончината на гениалния английски поет и драматург - Уилям Шекспир.

Диригент е Максим Рисанов.

Във втората част на спектакъла зрителите ще могат да видят сцени от оперите „Макбет” от Верди , „Отело” от Верди и „Дон Кихот” от Масне - опери, вдъхновени от Шекспир и Сервантес. 

Добринка Табакова е родена в гр. Пловдив, в семейството на лекари и учени. Нейният дядо е праплеменник на Христо Г. Данов, а Табакова е прапраплеменница на големия възрожденец, който  формира голяма част от следосвобожденската ни интелигенция.

Добринка Табакова се премества се  в  Лондон с родителите си  през 1991г. На 12-годишна възраст е приета в специалния отдел за юноши на Кралската Академия по музика. Там тя  изучава композиция, пиано и диригентство.

Табакова завършва консерваторията Гилдхол и получава докторска степен по композиция от Кралския Колеж в Лондон.

През 2002 г. получава първа награда за химн, написан по случай златния юбилей на английската кралица Елизабет II. Премиерата на химна е в катедралата "Сейнт Пол".

Първият  авторски албум на Добринка Табакова е на световно известната  немска звукозаписна фирма ECM Records и е номиниран за Грами 2014г., в категория най-добър класически албум.

Табакова е автор на „Фантазия” в памет на Шуберт,  в изпълнение на Оркестъра на Българското Национално Радио, с диригент Емил Табаков. 

През 2015-а година Табакова е включена сред 10-те млади композитори които променят лицето на класическата музика

Кантатата „Безсмъртният Шекспир” открива тъжествата по случай 400 години от смъртта на поета в катедралата, където той е погребан. Изпълението е записано и  излъчено по BBC.

Гала -концертът на 4-ти декември в Софийската Опера ще е 2-ра световна премиера, след изпълнението в родния град на Шекспир.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Лъчезар Цветков с Добринка Табакова и Максим Рисанов.

http://bnr.bg/post/100767449/kantatata-bezsmartniat-shekspir-ot-dobrinka-tabakova-na-scenata-na-sofiiskata-opera