Afish.bg, Виолета Цветкова - Кантатата „Безсмъртният Шекспир” звучи и в Софийската опера
02 дек 2016

Afish.bg, Виолета Цветкова - Кантатата „Безсмъртният Шекспир” звучи и в Софийската опера

Композиторката Добринка Табакова има номинация за „Грами” за най-добър класически албум

Кантатата „Безсмъртният Шекспир”, написана от нашумялата през последните години по света Добринка Табакова, ще звучи в първата част на специалния Гала концерт от Коледния фестивал в Софийската опера под диригентството на Максим Рисанов. Композиторката получава лична покана от оркестъра в родния град на Шекспир – Стратфорд на Ейвън, за да напише музикално произведение в памет на великия бард. Именно с кантата на Табакова се откриват тържествата по случай 400 години от смъртта на поета в катедралата, където той е погребан. Изпълнението е записано и излъчено по BBC.

Оркестърът на Стратфорт на Ейвън

Името на кантатата „Безсмъртният Шекспир” е взето от скица на художника Търнър. Изпълнението й в Софийската опера ще бъде своеобразна втора световна премиера на музикалната творба. В продължение на 30 минути слушателят преминава през 7-те стадия на човешкия живот – от раждането до дълбока старост (както ги описва Жак от пиесата „Както ви харесва” на Шекспир). В кантатата са използвани и текстове от творби на барда.

Изкуството на Шекспир, както и на всеки велик творец, включва непреходни идеи. То показва близостта ни с тези отминали времена. И наистина, въпреки напредъка на технологиите и развитието на човечеството през изминалите оттогава 400 години, човешкият живот си остава една сцена, както казва и героят на Шекспир”, споделя Добринка Табакова (на снимката).

Тя е родена в Пловдив, в семейството на лекари и учени. Нейният дядо е праплеменник на Христо Г. Данов, който формира голяма част от следосвобожденската ни интелигенцията. Добринка е вдъхновена от огромната колекция плочи на дядо си и оперните представления в Античния театър, затова пожелава да учи пиано. Премества се в Лондон с родителите си през 1991 г., където на 12 г. е приета в специалния отдел за юноши на Кралската академия по музика. Там изучава композиция, пиано и диригентство. Завършва консерваторията „Гилдхол” и получава докторска степен по композиция от Кралския колеж в Лондон.

През 2002 г. българката получава първа награда за химн, написан по случай златния юбилей на английската кралица Елизабет II. През 2011-а печели в Ню Йорк първа награда на Конкурса за хорова музика „Сорел”.

През 2012-е един от най-старите фестивали за класическа музика (Фестивал на Три хора) й поръчва специална Кантата („Векове на Размисъл“).

Първият авторски албум на Добринка Табакова е продуциран от световноизвестната немска звукозаписна фирма ECM Records и беше номиниран за „Грами” 2014 г. в категория „най-добър класически албум”.

Легендарният френски кинорежисьор Жан-Люк Годар включва нейна музика във филма си „Сбогом на езика”, отличен със Специалната награда на журито в Кан през 2015 г. Миналата година Табакова бе наредена в списъка на 10-те млади композитори, които променят лицето на класическата музика.

След изпълнението на нейната кантата „Безсмъртният Шекспир”, във втората част от Гала концерта в Операта на 4 декември ще звучат откъси от опери, вдъхновени от произведения на Шекспир и Сервантес - „Макбет” и „Отело” от Верди и „Дон Кихот” от Масне. На сцената ще бъдат солистите на националната трупа Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Светозар Рангелов, Дяниел Дамянов и Бисер Георгиев. Диригент - Григор Паликаров.

http://www.afish.bg/music/item/2183-kantatata-bezsmartniyat-shekspir-zvuchi-v-sofiiska-opera.html