НОЩ НА ДИРИГЕНТИТЕ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА
11 ное 2016

НОЩ НА ДИРИГЕНТИТЕ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

НОЩ НА ДИРИГЕНТИТЕ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

19 ноември 2016 ● 10.00-22.00 ч.

Посланици в Нощта на театрите
: Габриела Георгиева (сопрано), Атанас Младенов (баритон)


ПРОГРАМА

10.00-16.00 ч. Турове „Опознай Операта“. Разказ за театъра зад кулисите, в гримьорните и в репетиционните зали.  Демонстрации на грим.

Rosa Maestrini 10.30 – Голяма зала – Среща с диригента Франческо Роза, Италия и с режисьора Пиер Франческо Маестрини, Италия

11.00-14.00 – Голяма зала - Свързваща репетиция на „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди

Dimitrov Palikarov12.00 – Камерна зала – Уъркшоп-пърформанс с участието на диригента Жорж Димитров и музиканти от оркестъра

14.00 – Голяма зала – Среща с диригента Григор Паликаров


ФОТОИЗЛОЖБИ

Централно фоайе – „Големи оперни диригенти“ – автор: Христо Юскеселиев Знакови лица зад диригентския пулт на Софийската опера.

Мраморно фоайе – Фотоизложба „Опера“ – автор: Евгени Станимиров „Норма“, „Евгений Онегин“, „Набуко“, „Дон Карлос“ и „Рейнско злато“.

Пред Балетната зала „Анастас Петров“ – „Балетни мигове“ – автор: Светослав Николов Мигове от балетите „Жизел“, „Баядерка“ и „Спящата красавица“

 

СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР

(бивше кино „Левски“, бул. „Я. Сакъзов“ 30)

Ivanov 17.30 – „Път в годините“ – филм за диригента Борислав Иванов – по случай 85 г. от рождението му


Angelov19.00 – „Италианката в Алжир“ – Дж. Росини –
запис от спектакъл-гостуване на Националната опера и балет в Болшой театър в Москва, 1981 г. по случай 1300 години България. Режисьор: Вили Цанков. Диригент: Михаил Ангелов. С участието на Асен Селимски, Стефка Минева, Павел Герджиков, Минчо Попов

Gabriela Georgieva 90Габриела Георгиева е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Участва в майсторски класове на Каролин Дюма, Петер Дворски и Анна Томова – Синтова.
От 2000 година работи с Гена Димитрова, а по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица. Кариерата й започва във Варна през 2002 година като Леонора от Вердиевия „Трубадур”. През 2003 година дебютира в Софийската опера като Амелия от „Бал с маски” на Верди. Сред последните й роли са Норма, Манон Леско, Макбет, Аида. Има богат оперен и концертен репертоар, записи и международни участия.

Mladenov 2Атанас Младенов завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Специализира Росиниева музика в Барселона и оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Учи и в Консерваторията „Дж. Росини“ в Пезаро. Участвал е в майсторски класове на Раул Хименес, Елена Филипова, Евгения Дундекова.
В Софийската опера постъпва през 2012 година. Пял е в „Риголето” и в „Севилският бръснар” във Франция, Джермано („Копринената стълба” от Росини) в Пезаро,  Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Чезена, Италия. В репертоара му са роли от „Любовен еликсир”, „Лакме”, „Рита”, „Златната ябълка” от П. Хаджиев, Албер от „Вертер” на Масне и Гунтер в „Залезът на боговете” от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Сред последните му роли са Дандини от „Пепеляшка“, Пинг в „Турандот“, Курвенал в „Тристан и Изолда“ и Евгений Онегин.