Нощ на диригентите в Софийската опера в Нощта на театрите на 19 ноември
11 ное 2016

Нощ на диригентите в Софийската опера в Нощта на театрите на 19 ноември

Нощта на театрите, в която Софийската опера се включва за четвърти път, тази година е посветена на диригентите и ще се състои на 19 ноември, събота, от 10.00-22.00 ч. Идеята е да бъдат припомнени знакови за театъра имена на диригенти, оставили ярка диря с творчеството си през 125-годишната му история, както и да бъдат представени сегашните им наследници, носители на тази забележителна традиция.  

От 10.00-16.00 ч. ще се състоят вече традиционните и особено обичани от публиката турове „Опознай Операта“. Зрителите ще се запознаят с живота на театъра зад кулисите, ще надникнат в гримьорните и в репетиционните зали на артистите. Участниците в туровете ще се запознаят и с някои тайни на сценичния грим и костюми.

Посетителите ще имат възможността да разгледат и няколко фотоизложби. В Централното фоайе ще бъдат представени знакови лица, заставали с години зад диригентския пулт в оркестрината на Софийската опера. В Мраморното фоайе на театъра русенецът Евгений Станимиров представя уловени от камерата мигове от различни оперни продукции на първия ни оперен театър. Фотографът Светослав Николов, до неотдавна сам член на балетната трупа, разкрива спиращи дъха моменти от балетни спектакли, сред които „Лебедово езеро“, „Баядерка“ и „Спящата красавица“.  

Нощта на диригентите предлага и срещи на живо с три имена от това изкуство. Франческо Роза от Италия, който ще дирижира предстоящата премиера на „Силата на съдбата“ от Верди, ще се срещне с публиката заедно с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини половин час преди началото на свързващата репетиция от 11.00 ч.

Уъркшоп-пърформанс за тайните на диригентското изкуство ще изнесе Маестро Жорж Димитров след края на спектакъла на „Вълшебната флейта за деца“ от Моцарт от 11.00 ч. в Камерната зала на театъра.

На диригентското майсторство е посветена и срещата-разговор с Маестро Григор Паликаров с начален час 14.00 ч.

Разказ за новия роял „Стейнуей“, който Софийската опера получи като дарение от оперния певец Димитър Михов, и други изненади очакват гостите на театъра по време на събитието.

 От 17.30 ч. е предвидена прожекцията на „Път в годините“, за живота на известния наш диригент Борислав Иванов, който през тази година навърши 85 години. От 19.00 ч. е прожекцията на „Италианката в Алжир“ от Дж. Росини – един спектакъл-гостуване на Софийската опера в Болшой театър в Москва през 1981 г. Постановката е на Вили Цанков, дирижира Михаил Ангелов. Участват Стефка Минева, Асен Селимски, Павел Герджиков, Минчо Попов.

Посланици за Нощта на театрите са сопраното Габриела Георгиева и баритонът Атанас Младенов.

Габриела Георгиева е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Участва в майсторски класове на Каролин Дюма, Петер Дворски и Анна Томова – Синтова.

От 2000 година работи с Гена Димитрова, а по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица. Кариерата й започва във Варна през 2002 година като Леонора от Вердиевия „Трубадур”.   През 2003 година дебютира в Софийската опера като Амелия от „Бал с маски” на Верди. Сред последните й роли са Норма, Манон Леско, Макбет, Аида. Има богат оперен и концертен репертоар, записи и международни участия.

Атанас Младенов завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Специализира Росиниева музика в Барселона и оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Учи и в Консерваторията „Дж. Росини“ в Пезаро. Участвал е в майсторски класове на Раул Хименес, Елена Филипова, Евгения Дундекова.

Постъпва в Софийската опера и балет през 2012 година. Пял е в „Риголето” и в „Севилският бръснар” във Франция, Джермано („Копринената стълба” от Росини) в Пезаро,  Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Чезена, Италия. В репертоара му са роли от „Любовен еликсир”, „Лакме”, „Рита”, „Златната ябълка” от П. Хаджиев, Албер от „Вертер” на Масне и Гунтер в „Залезът на боговете” от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Сред последните му роли са Дандини от „Пепеляшка“, Пинг в „Турандот“, Курвенал в „Тристан и Изолда“ и Евгений Онегин.