/Пенка Момчилова, БТА/ - Баясгалан Дашням, ученичка на Гена Димитрова, излиза за 118-и път в коронната си роля на Турандот
19 окт 2016

/Пенка Момчилова, БТА/ - Баясгалан Дашням, ученичка на Гена Димитрова, излиза за 118-и път в коронната си роля на Турандот

Баясгалан Дашням, ученичка на Гена Димитрова, излиза за 118-и път в коронната си роля на Турандот на 21 октомври в Софийската опера и балет, съобщават от театъра.

Режисьор на спектакъла по едноименната опера от Пучини е Пламен Карталов.

"Постановката е забележителна. Ролята е недостижима, но я достигнах!" - казва Баясгалан.

В партията на Калаф ще й партнира Костадин Андреев. Тимур е Димитър Станчев, Лиу - Цветана Бандаловска, Алтум - Мирослав Андреев, Пинг - Атанас Младенов, Панг - Николай Павлов, Понг - Даниел Острецов, Мандарин - Николай Петров. Диригент е Борис Спасов, художник - Йоанна Маноледаки.

Турандот отваря нови пространства за Баясгалан - тя записва в своята творческа биография над сто спектакъла на операта "Турандот" у нас и в почти всички европейски страни.

Дашням е монголка по произход. Завършва Музикалната академия в София в класа на проф. Константин Карапетров. Дебютира на професионалната сцена в ролята на Тоска в Старозагорската опера. Две години е солистка на Камерната опера в Благоевград. От огромно значение за нейното вокално развитие е участието й в Майсторския клас на Гена Димитрова.

От 2002 г. е солистка на Софийската опера и балет. Репертоарът на певицата включва още ролите Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай", Дона Елвира от "Дон Жуан", Абигайл от "Набуко", Лейди Макбет от "Макбет", Брюнхилде от "Валкюра" - от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер, и други. Лауреат е на Националния конкурс "Светослав Обретенов".

       /ПП/

София, 18 октомври /Пенка Момчилова, БТА/