/Пенка Момчилова, БТА/ - Унгарски модерен балет гостува у нас за 60-годишнината на революцията от 1956 г.
17 окт 2016

/Пенка Момчилова, БТА/ - Унгарски модерен балет гостува у нас за 60-годишнината на революцията от 1956 г.

С "Танцова сюита" и "Ритуал" Сегедският  модерен балет ще гостува в България. Представленията на 23 октомври в Софийската опера и балет и на 25 октомври в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив са в рамките на отбелязването на 60-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода от 1956 г., съобщават организаторите.

"Танцова сюита" и "Ритуал" са съвместна продукция на Сегедския модерен балет и Националния балетен театър на Унгария. Хореограф на двете миниатюри е Тамаш Юронич, художествен ръководител на балета.

Танцовата сюита на Барток черпи от чистотата, динамиката и дълбочината на унгарската народна музика и така е адекватна на искрения акт на празничното възпоменание. Краткото балетно произведение по музиката на композитора е подготвено специално за годишнината, за да пресъздаде поривите към свобода, основни моменти от революцията и да отдаде почит на героите. В прожектираните фотографии оживява радостта от всеобщото въодушевление, жаждата за свобода, заедно със спомена за уличните боеве и тъжните картини на опустошението на заден план. 

Вечната борба между земното и божественото у човека е претворена в "Ритуал" по музика на Милан Савич. Истинският, пълен със сурова сила и вяра живот винаги си пробива път - ако трябва, изтривайки по-изтънчените, "свръхцивилизовани" култури. След това върху техните руини си изгражда нови ритуали - докато сам не стане подобен на стъпкания от него свят. Кръговратът е неспирен. Винаги идва нова генерация, нова орда. А ритуалите помагат на членовете на дадената общност да влязат в контакт с трансцендентния свят, съдържащ същността на тяхната вяра и предмет на култа им.

Организатори на гостуването са посолство на Унгария и Унгарският културен институт в София с подкрепата на Националния фонд "Култура" на Унгария, Унгарската академия по изкуствата, Инициативния мемориален комитет, създаден по случай годишнината,  Министерството на човешките ресурси, Столичната община, Министерство на културата на България.

/НЗ/

/Пенка Момчилова, БТА/