ПОЧИНА РУМЪНСКИЯТ БАС ПОМПЕЙ ХАРАЩЯНУ
06 окт 2016

ПОЧИНА РУМЪНСКИЯТ БАС ПОМПЕЙ ХАРАЩЯНУ

Почина известният румънски бас Помпей Харащяну, известен от многобройни участия у нас. Роден е в малко градче в Трансилвания, където мнозинство са унгарци, католици. Баща му дълги години е певец в катедралата в Клуж.

Харащяну е направил всички големи басови партии от класиката. Има много участия на сцени в Румъния и Италия. Дълги години пее в Германия, където дебютира в Бон като Зарастро от "Вълшебната флейта" на Моцарт.

Участвал е в седем постановки на "Отвличане от сарая" на същия композитор в Румъния, Испания Германия и България. През 1995 г. е първото му участие в София в премиерата на тази творба на режисьора Пламен Карталов. Постановка, която Харащяну поставя на първо място сред останалите.

Харащяну радва с вокалното и артистичното си великолепие българската публика и с участието си в „Риголето“ на Софийската опера на фестивала „Сцена на вековете“, в „Ернани“ от Верди на фестивала „Варненско лято“ и в "Реквием" на Моцарт в София.

Работи с прочути европейски режисьори и диригенти. Сред композиторите, пред които дълбоко се прекланя, на първо място поставя Рихард Вагнер и неговото "Рейнско злато". Пял е и в творби на съвременни автори.

„Вярвам в диалога между човеците, народите“ – това изповядва като свое житейско кредо прочутият изпълнител от Румъния.