14 юли 2016

БТА - "БЕЛОГРАДЧИК СЕ ГОТВИ ЗА ПЪРВИЯ ЛЕТЕН ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ"

Белоградчик се готви за първия летен оперен фестивал "Опера на върховете". В първата десетдневка на август уникалните Белоградчишки скали ще са естествен декор на културния форум, а в крепостта "Калето" и в пещерата "Магурата" вече започна подготовката за оперните спектакли, разказа за БТА кметът на Белоградчик Борис Николов.        

Местата за оперните спектакли са между 550-600, поръчани са вече сцените, които ще бъдат монтирани в двора на крепостта "Калето", уточни Николов.

На фестивала се очакват почитатели на оперното изкуство не само от България, но и от Сърбия и Румъния, съобщават организаторите.

Опера и балет под открито небе

Летният фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик е по идея на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов. Форумът е организиран съвместно с Министерството на културата, подкрепен е от община Белоградчик и от местни спонсори.

В трите фестивални дни на 5, 6 и 7 август оперните постановки ще започват всяка вечер от 20 часа. За първата и втората вечер са избрани "Тоска" и "Турандот" на Джакомо Пучини, третата вечер е за балета "Лебедово езеро" на П.И. Чайковски. В продължение на три дни пещерата "Магурата" край село Рабиша ще бъде сцена на пърформанс под надслов "Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри", уточняват организаторите.

"С този първи летен оперен фестивал ще положим началото на ежегодното му провеждане. Идеята за фестивал на оперното изкуство сред уникалните Белоградчишки скали и отличната акустика в "концертната зала" на пещерата "Магурата" ще превърнат това докоснато от Бога място, което няма аналог на Балканите, а може би и в Европа, в световна оперна сцена на открито", заяви кметът на Белоградчик Борис Николов. 

"Опера на върховете" - Белоградчишки скали, е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов с необичайни сценични решения. Този проект ще оживее за бъдещето като ново светилище за посланията на оперното и балетно изкуство, ще се превърне в национално и международно културно събитие, смятат организаторите.

Всяка сценография бледнее пред Белоградчишките скали, каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Именно съвкупността на природни красоти, на божествено място, на история и на изкуство дават порив да се създаде нов оперен и балетен фестивал в прегръдката на Белоградчишките скали, отбелязва той. Затова и този синхрон и тази хомогенна цялост на усещане и на послание много ще подхожда за нашия първи оперен фестивал в Белоградчик, отбелязва акад. Карталов.

"Оперните спектакли ще се състоят на две сцени в крепостта "Калето". На новата сцена, която изграждаме в първия двор на крепостта, ще въздействат със своята внушителност именно скалите. Те ще бъдат причудливо осветявани на местата, в които искаме да подчертаем силни акценти в драматургията на произведенията", обясни директорът на Софийската опера пред журналисти.  Мисля, че операта "Тоска" на Джакомо Пучини, една истински революционна творба, именно свързана с крепост, усещане за интимност и за героичност, ще бъде това първо заглавие, което много подхожда на цялата драматургия и мисля, че ще бъде много въздействащо", допълва той.

"Спектакълът - пърформанс "Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри" в пещерата "Магура" е единствен естествен пакет от творчески и забележителни обекти, защото "Магурата" е един друг уникат със своите рисунки. Има една опера от творчеството на великия Рихард Вагнер -"Рейнско злато", където една от картините се развива в "Нибелхайм", в пещера, където се изработват всички бижута, украшенията на нибелунгите, на джуджета. И естествено се роди тази идея за богове, великани и джуджета", разказва акад.  Карталов.    

Очаква се фестивалът "Опера на върховете"  да привлича много гости в Белоградчик  

Очаква се фестивалът  "Опера  на върховете" да привлича много гости в Белоградчик, които ще се насладят на оперното и балетно изкуство под открито небе. С този фестивал град Белоградчик ще се превърне не само в уникален туристически обект, но ще бъде магнит за нов вид културен туризъм - оперния, коментира кметът Борис Николов.

Оперните спектакли ще се провеждат в първия двор на крепостта "Калето"  с начален час 20.00 ч. Специалното културно събитие - посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл - пърформанс "Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри", е с начален час 16.00 ч. на 5 август, а на 6 и 7 август  - от 11.00 часа. За този спектакъл трябва да се направят предварителни резервации. Той ще е с времетраене един час и двадесет минути.

Игралните места на действие са три: първата част е на входа на пещерата "Магура", втората част е в концертната зала на пещерата, с продължение по пътя към изхода, не само с разглеждане, но и със сцени - картини от опери на Вагнер, като фрагмент от "пещерата на Венера" и др. А третата част за финал на пърформънса ще завършва с "Ездата на валкюрите", разигравана на изхода на пещерата "Магура".

Публиката ще има възможност да опита от колекцията на прочутите български вина от региона, a след това ще има достатъчно време да се придвижи към крепостта "Калето" за спектаклите в програмата на летния оперен фестивал - "Опера на върховете" - Белоградчишки скали, уточняват организаторите.

/АМ/

Белоградчик,13 юли /Ирена Данаилова,БТА/