Катерина Петрова - Посланик на Софийската опера и балет в "Нощ на театрите" 2014
10 ное 2014

Катерина Петрова - Посланик на Софийската опера и балет в "Нощ на театрите" 2014

  1. Как "влезе" балетът в живота ти: през главния вход, през задната врата, през прозореца или през комина?

Когато бях на осем години майка ми ме заведе в залата по художествена гимнастика. Бях много впечатлена от по-големите какички, които тренираха там и не исках да си тръгвам. Това беше и моята първа среща с балета, преди всяка тренировка започнахме с екзерсис. Госпожата, която ни преподаваше споделила с майка ми, че имам талант за балерина и така няколко години по късно се озовах в залата на Национално училище за танцово изкуство. Когато ме приеха и започнах да уча там все още не осъзнавах, че това един ден ще се превърне в начина ми на живот. В един момент трябваше да избера между балета и гимнастиката и тогава осъзнах, че балетът е по-близо до мен и това е нещото, с което искам да се занимавам. Благодарна съм на родителите ми, че са ме насочили към това прекрасно изкуство. Винаги са ме подкрепяли и са ми помагали във всичко, за да мога да се изградя като балерина: стъпка по стъпка, роля след роля.

2. Дълъг ли беше пътят до театъра (Софийска опера и балет)? Имаше ли препятствия и трудности?

След девет години в балетното училище имах късмета веднага да постъпя в състава на Софийска опера и балет. Препятствия не бих казала, всяко нещо идваше с времето си с много труд , с много усилия и постоянство. Трудностите само са ме направили по-силна и упорита.

3. Какво е за теб балетът?

Балетът за мен е всичко, душата и сърцето ми. Това е начинът да изразя чувствата и емоциите си чрез дадена роля. Балетът е красиво, изящно и приказно изкуство.Б алетът е магия, която ме кара да се пренеса в един по-хубав и приказен свят, да забравя поне за малко за всички житейски проблеми. Още от малки са ни учили , че преди да влезеш в залата оставяш пред вратата всякакви негативи. Балетът ме научи на дисциплина, отговорност на това, че трябва да се бориш с всички трудности и да бъдеш упорит, ако искаш да успееш и да постигнеш мечтите си.

4. Спомняш ли си емоцията от първото представление?

Сценичните ми изяви започнаха още с училищните концерти. Изпълнявах вариации и участвах в отделни класически, съвременни и характерни фрагменти. По-късно в театъра минах през множество ансамблови участия и солистични изпълнения, но нищо не може да се сравни с емоцията, тръпката и отговорността при първото ми участие в главна роля. Благодарна съм на ръководството и на директора на балета Сара-Нора Кръстева, че ми повери да подготвя принцеса Аврора в балета "Спящата красавица". Това беше голямо предизвикателство за мен. Отговорността е голяма, както да представиш себе си добре, така и да оправдаеш доверието , което са ти гласували. Положих много труд , бях много притеснена и развълнувана преди да започне спектакъла, но в момента , в който стъпих на сцената забравих за всичко това и се потопих изцяло в ролята. С времето и с опита на сцената добивам повече увереност и сигурност в това, което правя. Всяка нова роля е нова емоция, която ме зарежда и обогатява като творец.

5. Каква магия се крие в балетът?

Магията, тя трябва да се усети и преживее. Уникалното в това изкуство за мен, е че без думи, с тялото си - чрез движенията предавам емоциите и чувствата си на публиката. Когато това достигне до нея, тя съпреживява с мен.

6. Броила ли си всичките представления на сцена, които са ти се случили до този момент? Колко са?

Много са. Ако в началото съм ги броила, то сега вече напълно съм изгубила бройката. За мен са важни както първите така и по-малките роли, защото това ми позволява да поддържам добрата си форма и да не губя контакта си с публиката.

7. Как "се намирате" с ролите? Търсите ли ги или си ги пожелавате?

Когато бях в училище мечтаех един ден да стана примабалерина и ето , че това се случи. Мечтаех да изтанцувам ролята на Одета-Одилия в "Лебедово езеро"... мечтите найстина се сбъдват. С голяма радост и интерес съм приемала дадените ми роли. Всеки път търся своя прочит на образа на героинята, заживявам с нея: Аврора, Одета-Одилия, Никия, Жизел, Шехерезада, Мирта, Мерседес... За щастие те са толкова различни! С всеки следващ спектакъл продължавам да търся и преоткривам нови детайли, с които да допълня и обогатя образа. Пожелавам си само здраве и късмет, за да имам щастието да продължавам да танцувам.

8.Имаш ли "балетни страхове" и как ги преодоляваш?

Не бих казала,че имам кой знае какви страхове. Знам, че за да бъда уверена и сигурна на сцената, трябва да полагам огромни усилия в залата, за да отработя и най-сложните технически моменти и актьорски взаимоотношения. Притеснявала съм се или по-скоро ми е било много приповдигнато преди спектакъл, но с времето се научих да контролирам тези притеснения, защото това понякога може да ти изиграе лоша шега. Преди да изляза на сцената си казавам, че няма от какво да се притеснявам, концентрирам се за предстоящия спектакъл и мисля само за образа, който трябва за пресъздам. Понякога ми се случва да сънувам как се подготвям за спектакъл, но закъснявам за него, не съм си обула палците или не съм си сложила костюма, а вече чувам своята музика. Сънувам забележките, които са ми били направени през деня или когато дадено движение не се е  получило много добре, а на сън то става с голяма лекота. И така като се събудя се опитвам да си припомня онова чувство по време на съня и да го приложа.

9. Кое е най-голямото и най-свято "НЕЩО" за теб в балетното изкуство?

Балетното изкуство само по себе си е уникално. За мен най-важното е да успея да докосна публиката, да предам цялата си емоция и любов от това, което изпитвам като удоволствие докато танцувам. Щастлива съм, когато видя пълния салон на театъра и хората са на крака след края на спектакъла. Това дава смисъл на всички усилия и дълги подготовки.

10.Кръсто-ПЪТ-ен човек ли си?

Никога не съм била на кръстопът, ако става дума за професията ми. Обичам да пътувам, да посещавам различни и нови места, когато ми се отдаде възможност. Така се зареждам.

11. ПЪТ-ешествията ви в театъра(балетът) промениха ли те? Как?

Всеки нов спектакъл е пътешесвие в една история, в една епоха. А всяко едно пътуване с трупата извън сцената на Софийска опера и балет в страната и чужбина е отново незабравима среща с  публиката.

12. Защо станахте посланик на НОЩ НА ТЕАТРИТЕ?

Много се радвам, че ми предоставихте тази възможност - да бъда лице на Софийска опера и балет. Идеята е страхотна, приех с голямо удоволствие, защото се надявам да привлечем нови и млади  хора в театрите.Това е възможност за мен да се срещна с публиката и да им разкажа за магията наречена балет.

13. Къде ще сте в НОЩ-та на ТЕАТРИТЕ?

Ще бъда в театъра цял ден.:) А вечерта на спектакъла "Спящата красавица". smiley


Връзка към сайта на "Нощ на театрите"