„Златно перо“ за акад. Пламен Карталов
22 май 2024Софийска опера и балет

„Златно перо“ за акад. Пламен Карталов

На 21 май в Националния музикален театър „Ст. Македонски“ на тържествена церемония бяха отличени 24 ярки личности.

Със „Златно перо“ беше награден и акад. Пламен Карталов, директор на софийската опера и балет. Бившият министър на външните работи Мария Габриел поднесе приза като каза:

Маестро Карталов, за мен е чест да Ви връча това отличие, защото то е признание за невероятния Ви талант да превръщате операта в тържество на емоция, култура и вдъхновение, да ни показвате, че културата е най-възвишеният израз на дипломация. Казвате, че личните мечти, когато увличат стават по-смели. Вие ни увличате, не само в Европа, но и в целия свят. Затова пожелавам мечтите Ви да стават все по-смели, за да отбелязвате все повече нови творчески върхове за културата на България.“

„Много вълнуващи са тези думи за творчество, обединени в увличане на много колеги, съмишленици и съратници във високите цели, към върховете на оперното изкуство не само в България, но и по света. Вълнувам се, защото тази награда е плод на огромен труд на всички мои колеги, с които съм работил у нас и в чужбина и това. Затова благодаря на всички, които са вписани като частица от тази награда.“

С тези думи изрази вълнението си акад. Пламен Карталов.

„Златно перо“ за акад. Пламен Карталов 

От тази година организационният екип на събитието започва нова инициатива, чиято цел е да отдаде почит към творците по един нестандартен и природосъобразен начин. За всеки носител на „Златно перо“ тази година ще бъде засадено дръвче, което ще носи съответното име на своя патрон. Фиданките ще бъдат засадени в парка край монумента „Камбаните“.

Призовете връчиха представители на Столична община, бивши и настоящи министри, предишни носители на престижното отличие.

„Златно перо“ за акад. Пламен Карталов