Солисти от САЩ, Италия и Китай изпълняват „Реквием“ от Верди в Софийската опера
Снимка: Софийската опера и балет
17 мар 2023БТА

Солисти от САЩ, Италия и Китай изпълняват „Реквием“ от Верди в Софийската опера

Солисти от САЩ, Италия и Китай ще изпълнят „Реквием“ от Джузепе Верди на сцената на Софийската опера и балет. На 13 април пред публиката ще излязат Кортни Милс (сопран), Изабел де Паоли (мецосопран), Диего Кавацин (тенор) и Йитиан Лиу (бас), съобщават домакините на събитието.

Диригент ще е Константин Тринкс. В „Реквием“ ще участват и хорът и оркестърът на Софийската опера и балет, като хорът ще бъде дирижиран от Виолета Димитрова.

„Когато говорим за „Реквием“ на Верди, неволно музикалните познавачи ще чуват гласовете на Борис Христов, Николай Гяуров и много други уникални български гласове, които правят наистина тази музика таинство“, коментира директорът на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов.

По думите му, въпреки че произведението е писано преди 150 години, то продължава да смразява и да възвеличава душите на всички, които се докосват до него - и изпълнители, и слушатели.

„Реквием“ е написан за голям симфоничен оркестър, двоен хор и четирима солисти. За да изрази огромната си скръб Джузепе Верди композира грандиозни хорови сцени, дуети, терцети, квартети, оперни арии, големи сола, жестоки контрасти от оглушителни фортисими и пианисими със зашеметяваща нежност, коментират от Софийската опера. / ГН

/ТС/

https://www.bta.bg/bg/news/