Шест месеца с Анна Томова-Синтова, за да излезеш в „Лоенгрин“
Снимка: Новозеландският тенор Саймън О’Нийл (вляво) ще изпълни ролята на Лоенгрин в едноименната опера от Вагнер в Софийската опера. Вдясно - директорът на Софийската опера Пламен Карталов и директорът на БНР Милен Митев. Снимка: Софийска опера и балет
05 юни 2024Площад СЛАВЕЙКОВ

Шест месеца с Анна Томова-Синтова, за да излезеш в „Лоенгрин“

Сцената на Софийската опера се превръща в античен театър за осмото вагнерово заглавие в репертоара

Камерзeнгерин Анна Томова-Синтова, покорила световните оперни сцени, е подготвяла солистите в новия „Лоенгрин“ на Софийската опера и балет. Операта на Рихард Вагнер ще има премиера на 13 юни. Постановката е на режисьора Пламен Карталов.

 „Поканих Анна Томова-Синтова, защото няма по-философски интерпретатор на операта от нея. Тя искаше да предаде опита, който има с Караян“, каза акад. Карталов на среща днес с медиите, на които представи подхода си към „Лоенгрин“.

Това е осмото заглавие по произведение на Вагнер в Софийската опера от 2010 г. насам. Всички постановки са на Пламен Карталов. Реализацията на всяка от тях отнема около година, обясни режисьорът и директор на трупата. 38 са изпълнителите в целия оперен свят на Вагнер в Операта.

„Много е лесно да се поканят гости от световната сцена, които да изпълнят ролите в тези опери, но аз искам да направя нашите артисти световни. Това е Мисията „Вагнер“ на Софийската опера и балет“, каза акад. Карталов.

Подготовката на солистите в „Лоенгрин“ с Анна Томова-Синтова е продължила шест месеца.

„Тя работеше с екипа онлайн от Мюнхен и Залцбург, където живее. Заниманията понякога бяха по седем часа на ден“, отбеляза Пламен Карталов.

Премиерата на „Лоенгрин“ ще бъде в рамките на Вагнеровия фестивал, който ще се проведе в Софийската опера и балет от 13 до 23 юни. В програмата ще могат да се гледат и всички части от сагата „Пръстенът на нибелунга“, която стана емблематична за националния ни оперен театър.

Преди версията на Пламен Карталов има още два прочита на „Лоенгрин“ – първият е на режисьора Драган Кърджиев от 1934 г., вторият постановка е на Михаил Хаджимишев от 1968 г.

Тенорите Костадин Андреев и Саймън О’Нийл ще изпълняват ролята на Лоенгрин, в образа на Ортруд ще бъдат сопраните Мариана Цветкова и Габриела Георгиева, за която това ще бъде дебют в произведение на Вагнер. Ролята на Ортруд се изпълнява най-често от мецосопрани, за този образ се подготвяше Гергана Русекова. Но според специалисти ролята нерядко се изпълнява и от сопрани.

„Анна Томова-Синтова е гарант за моя избор“, коментира акад. Карталов.

В останалите роли са Цветана Бандаловска и Радостина Николаева като Елза, Стефан Владимиров и Бисер Георгиев като крал Хайнрих Птицелов, Венцеслав Анастасов (дебют във Вагнерова роля) и Томас Вайнхапел като Фридрих фон Телрамунд, Атанас Младенов като Кралски вестител.

Режисьорът разкри, че новият „Лоенгрин“ започва с края на „Парсифал“ – Лоенгрин, рицарят на Светия Граал, е син на рицаря от Кръглата маса Парсифал. Пламен Карталов ще разположи два хора – на Софийската опера и мъжкия хор на Българското национално радио – на древногръцки трибуни в античен театър. А действието с основните персонажи ще се простира на арена. На сцената ще има и огромно дърво, което е част от действието, обясни режисьорът.

Диригент на спектакъла на 13 юни ще бъде Константин Тринкс, а на 23 юни – Евън-Алексис Крист. Дири­гент на хора е Виолета Димитрова, сценографията е на Ханс Кудлих в сътрудничество със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер, костюми­те са на Марио Диче, лазерните ефекти – на Микаел Золингер, а художественото осветление – на Зак Блейн.

Всички спектакли започват в 18 ч. и ще се играят в Голямата зала в сградата на Операта.

https://www.ploshtadslaveikov.com/shest-mesetsa-s-anna-tomova-sintova-za-da-izlezesh-v-loengrin/