От 29 август до 7 септември Цари Мали град се превръща в оперна сцена на открито
04 авг 2020samokov365.com

От 29 август до 7 септември Цари Мали град се превръща в оперна сцена на открито

От 29 август до 7 септември късноантичната крепост Цари Мали град край Белчин ще се превърне в голяма оперна сцена на открито. Зрителите могат да видят няколко постановки на Националната опера. В тази странна година, лишена от всякакви събития, това е начин зрителите да се върнат към културния живот. Голямата сцена на Цари Мали град предоставя възможност за спектакли на открито.

Началото ще бъде поставено с „Янините девет братя” – българска опера, писана за Самоков. В програмата са включени още изпълнения на  Кармен” .

Изненадите за почитателите на балета са „Зорба Гъркът” и „Кармина Бурана”, които ще се играят на 3 и 4-ти септември. Митът за Зорба винаги е бил приеман като символ на човешкия стремеж към свобода. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 г. е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис. Основната идея в сюжета на „Кармина Бурана” е да покаже, че въпреки всички борби, падения и неволи, човек винаги успява да триумфира. Мотивът за непреклонността на съдбата надделява, а тя е тази, която властва над живота ни и управлява нашите действия.

„Черешката на тортата” са три спектакъла на великолепния мюзикъл „Мама мия” с песните на легендите ABBA. След десетки постановки по целия свят и над 60 милиона зрители, този супер хит имаше премиера през юли 2017 и пожъна огромен успех и в България, на сцената на Софийска опера и балет. Режисьор на постановката е академик Пламен Карталов. Самият той е избрал мястото, където да се играе – крепостта Цари Мали град. Тя води началото си от времето на император Валент /364-378 г./ и се оказва кръстовище на два антични пътя. „Самоков наистина е една от големите порти към Рила. Вълшебно място, заредено с много тайни и красоти” – коментира д-р Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей към който се числи и Цали Мали град.

Всички представления, включени във фестивала „Портал на два свята” край Белчин са с начало 19.30 часа.