Италианската певица Роза Феола в ролята на Лиу в двата спектакъла на „Турандот“ от Пучини
28 сеп 2024Софийска опера и балет

Италианската певица Роза Феола в ролята на Лиу в двата спектакъла на „Турандот“ от Пучини

Добре дошла и на италианската певица Роза Феола, която ще се представи като робинята Лиу в двата спектакъла на „Турандот“ от Пучини, с които Софийската опера тържествено ще открие новия сезон 2024/25 г. на 27 и 29 септември. Диригент ще бъде световноизвестния маестро Даниел Орен, като китайската принцеса Турандот ще пее Анна Пироци, в ролята на принц Калаф ще гледаме испанския тенор Хорхе де Леон, в ролята на Тимур - Светозар Рангелов.

Роза Феола изгрява на международната сцена след като спечелва множество награди, между които Втора награда, наградата на публиката и наградата „Сарсуела“ от Международния оперен конкурс на Пласидо Доминго „Опералия“ през 2010 г. През 2020г. Роза е отличена с Premio Speciale на Festival dei Due MondI в Сполето.

Роза има участия в най-големите театри в света като Метрополитън опера, Ню Йорк, Миланската Скала, Лирик Опера Чикаго, Баварската държавна опера, Дойче опер Берлин, фестивала в Глайндборн, Театро Реал, Мадрид и Залцбургския фестивал. Работи с диригентите Никола Луизоти, Джампаоло Бизанти, Луис Лангре, Рикардо Мути, Даниел Орен.

През този сезон публиката може да я види като Джилда (Риголето) в Опера Бастий, Париж, Алиса (Фалстаф) в Ла Скала, Виолета (Травиата) в Дойче опер Берлин и Тиролския фестивал, Микаела (Кармен) в Баварската опера. Тя ще завърне и в Метрополитън опера, където ще играе Сузана (Сватбата на Фигаро) и ще дебютира в операта в Лос Анджелис като Джилда (Риголето).

Роза дебютира в ролята на Лиу в оперния театър в Цюрих и оттогава е пяла тази роля в Театро Сан Карло, Неапол и в Миланската Скала.

Роза Феола е родена в Сан Никола ла Страда, Италия. Свири на пиано, пее в хора на Музикалната академия в града и в църковен хор. Завършва консерваторията „Джузепе Мартучи“ в Салерно, а след това оперното студио към Римската академия „Санта Чечилия“. Дебютът й е в ролята на Корина в „Пътуване до Реймс“ от Росини в Академията „Санта Чечилия“, Рим под диригентството на Кент Нагано.

*********************

Споделяме момент от фантастичното представяне на Роза Феола в ролята на Лиу в операта „Турандот“ от Пучини.

Под диригентството на световнопризнатия маестро Даниел Орен и режисурата на Пламен Карталов снощи тържествено се откри новия сезон 2024/25 та Софийската опера и балет.

Очакваме ви и утре, 29 септември, от 16ч.

➡️
https://www.operasofia.bg/repertoire/792