Дебют на Гергана Русекова като Ортруд в „Лоенгрин“
24 окт 2024Софийска опера и балет

Дебют на Гергана Русекова като Ортруд в „Лоенгрин“

На 20 октомври в Софийската опера се състоя дебютът на Гергана Русекова, която се представи блестящо в ролята на Ортруд от „Лоенгрин“. Премиерата беше на 13 юни, а постановката на Пламен Карталов получи възторжени отзиви както от публиката, така и от пристигнали от цял свят представители на Вагнерови общества и музикални специалисти от различни издания.

Ортруд, новата роля в репертоара на Гергана Русекова тя изгради с голямо майсторство, разкривайки мрачната ѝ същност, лукавството и жестоката ѝ способност да манипулира. С великолепния си, тембрист глас, с необходимата метална нишка певицата завладя публиката в дуета със своя съпруг, а след това се превърна в съкрушена, страдаща жена при срещата с Елза.     

В дните преди премиерата в интервю пред Георги Марков Гергана Русекова сподели: „Ролята на Ортруд е много дълбока и тежка за мен, защото трябва да превъплътя не едно лошо същество, не една лоша жена, а цялата лоша енергия, цялата тежест на света, изпълнена с грях и амбиции и с постигане на всичко на всяка цена. Музикалното предизвикателство е много богато, хубаво, и артистично.

Сцената е разработена от Маестро Карталов, който много добре умее да разказва приказките на Вагнер. Много харесвам начина, по който той извежда характерите на всеки един от героите. В творбите на Вагнер се преплитат Божественото и земното, любовта и амбицията, противоположни енергии, при които в крайна сметка доброто винаги побеждава. В това трябва да вярваме и ние, да вярваме в Божественото, което е заложено у нас – мъничкото зрънце в душата ни, което да пазим, а не все земното да определя нашия път.

Преди много години бях на първата постановка у нас на „Зигфрид“. Това, което Вагнер залага в оркестъра, във всички теми, е нещо изключително. Тогава си пожелах и на мен да ми се случи, да съм подходящият глас, да мога да изпълнявам този композитор. Всички тези хора, които пътуват от цял свят, за да дойдат на поредната ни Вагнерова продукция, това не е случайно, не е просто туристически интерес. Те, също като мен, са били пленени от тази огромна енергия в музиката на Вагнер."

Мечтата на Гергана Русекова става реална, когато тя пресъздава два забележителни образа – Кундри в „Парсифал“ и Брюнхилде във „Валкюра“. Същите тези възторжени почитатели на Вагнер, които пристигат в София, за да аплодират продукциите на операта с възхищение отбелязват нейните майсторски интерпретации.

„Кундри на Гергана Русекова беше на световно ниво както в пеенето, така и в обрисовката на героинята“

„Заслужава суперлативи Брюнхилде на сопраното Гергана Русекова, с добре изнесен и уверено звучащ глас.“

В момента Гергана Русекова репетира ролята на Принцеса ди Буйон в премиерната продукция на операта „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа. Заедно със сопрана Габриела Георгиева подготвят концерт наречен „Съперници“, в който ще изпълнят прочути оперни дуети. На 1 февруари в рамките на фестивала „Зимните музикални вечери“ в родния град на певицата Пазарджик, тя ще изнесе рецитал с изцяло българска програма.