06 мар 2014

С "лудостта" на Росини зареждат меломаните в Софийската опера и балет - БТА - 05-03-2014

София, 5 март /Пенка Момчилова, БТА/

С "лудостта" на Росини зареждат меломаните в Софийската опера и балет. Комичната опера "Пепеляшка" на маестрото след повече от 30 години отново е на сцената на първия ни оперен театър. Премиерните спектакли са на 20, 21 и 22 март от 19.00 часа, съобщават от операта.

Точно на 24-ия си рожден ден - 29 февруари 1816 г., Джоакино Росини подписва договор за композирането на нова опера. Само след година "La cenerentola" стига до премиера в Рим. Както при неговия "бръснар", успехът сред публиката се забавя известно време, но след това е постоянен, припомнят от операта.

Режисьор на постановката в София е Вера Петрова, а диригент - Григор Паликаров. Сценографията е на Боряна Ангелова, костюмите - на Християна Михайлова-Зорбалиева. 

По думите на режисьорката спектакълът е решен в кукленски стил и в действие е фантазното. На места дори се стига до пародийно звучене. Вера Петрова отбелязва, че тя и певците са заредени с "лудостта" на Росини и преодоляват екстремните ситуации чрез средствата на фантазното и на комедията. 

"Докато работя, не мисля за посланието, което артистите със своята игра отправят към зрителите. То обаче се налага само: "Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си на земята! 

Човек трябва да може смело да застане пред другите и да каже, както казват героите от "Пепеляшка" - Аз съм това!", добавя режисьорката.

Сред солистите са Георги Султанов, Милош Булажич, Алек Аведисян, Николай Петров, Биляна Трайковска, Благовеста Мекки-Цветкова, Мария Джинга, Оана Андра, Петя Петрова, Евгений Станчев, Мартин Цонев.

      

/НЗ/