Годината на Панчо Владигеров започва с “Легенда за езерото” -  Христо Николов, 24 часа
11 мар 2019

Годината на Панчо Владигеров започва с “Легенда за езерото” - Христо Николов, 24 часа

Новата премиера на балета “Легенда за езерото” в Софийската опера и балет на 15 март, събота, е само първото от редица събития, които ще ознаменуват 120-годишнината от рождението на най-известния по света български композитор - Панчо Владигеров.

Преди броени дни инициативен комитет под патронажа на президента Румен Радев обяви програмата, която ще продължи почти до края на годината.

 

Панчо Владигеров

 

“Легенда за езерото” е безспорно събитието, което се очаква с най-голямо нетърпение от балетоманите у нас, тъй като тази творба, написана и публикувана през 1946 г., не е поставяна на сцена у нас повече от 40 години.

Проучванията на Софийската опера показали, че оригиналното либрето отдавна е загубено. Вера Кирова и Бисер Деянов, които са изпълнявали главните роли в постановката от 1962 г. в София, си спомнили единствено, че музиката била безумно хубава, но изобщо не помнели за какво се разказвало и как се казвали героите им.

Миналата година Софийската опера и балет покани за поставянето на този балет известната българска хореографка Донвена Пандурски, която работи в Германия и Русия и е единственият български хореограф, допуснат да работи на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург. Поради липса на писано либрето тя се е принудила сама да напише ново, основавайки се само на някои основни моменти от старото, разказа тя пред “24 часа”.

“На първо място бях безкрайно много приятно изненадана от състоянието на балетната трупа на Софийската опера, която е, мога да го кажа - на световно ниво.

Безспорно причината е, че тя поддържа огромен класически репертоар. Макар че е малобройна - малко над 60 човека, тя е пълна с ентусиазирани млади хора и най-важното - с артисти с различен цвят, което ми даде възможност да подбера правилно хората за различните герои”, разказа Пандурски.

“На практика настъпи един истински творчески процес - аз дойдох с партитурата и хореографския текст, но тук срещнах артисти, които поеха от мен и ме вдъхновиха за още открития. Имаме например три състава за главните роли, чиито изпълнители играят по различен начин. А не обичам да вкарвам един балетен изпълнител в моята щампа, давам му свобода да даде нещо от себе си и всеки интерпретира ролята по различен начин. В жестовете, в осанката, в движенията давам свобода на артистите”, разказа Пандурски.

Сюжетът е с много алегорични и метафорични моменти. Действието се развива в приказно време. От една страна, има пустинно племе, което живее зад крепостни стени и се моли на бога на слънцето да му прати вода. Той се вслушва и им изпраща езеро, но в него живее езерна нимфа - получовек, полубожество, в която се влюбва князът на племето.

Той самият обаче трябва да се ожени за жената воин, която го ревнува от езерното момиче, и така се създава един любовен конфликт.

От друга страна, има конфликт между самото племе и езерната нимфа, защото хората, въпреки че са се молили за водата, не могат да възприемат същество, което не е като тях. Всичко това, а и най-вече музиката дава възможност както за многобройни масови сцени, така и за много лирични моменти. Въпреки че няма да има класическо па-де-дьо, има доста възможности главните герои - князът и езерната нимфа, да покажат възможностите си. Хореографията е на палци, т.е. на практика ще се играе неокласика. Въпреки че в музиката на Панчо Владигеров има доста моменти с неравноделни тактове, в нито един момент движенията не придобиват хороводна форма. “Такова е моето виждане - въпреки че са неравноделни тактове, те звучат по съвременен начин”, каза Пандурски.

В единия състав главните роли ще играят Марта Петкова и Никола Хаджитанев, а жената воин ще е Катерина Петрова. Във втория състав Катерина Петрова ще е езерното момиче, а князът - Емил Йорданов. В третия князът ще е Цецо Иванов, а нимфата - Памела Пандова, за която това ще е дебют в главна роля.

Другите две изпълнителки на ролята на жената воин ще са Венера Христова и София Цуцакова, която също дебютира в главна роля. Като бог на слънцето ще се изявят Цецо Иванов, Росен Канев и Матю Уитъл, за когото това също ще е дебют в главна роля.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7330547