18 фев 2019

Цялата версия на "Трубадур" ще бъде изпълнена на сцената на Софийската опера и балет - /Йоана Александрова, БТА/

 Цялата партитура на операта "Трубадур" от Джузепе Верди ще бъде изпълнена от международния екип от певци, хора и оркестъра на Софийската опера и балет, съобщи днес на пресконференция в Операта диригента на спектакъла Маестро Лоран Кампелон.

Повечето интерпретатори на произведението по традиция орязвали части от него, за да съкратят времетраенето и да забавят натовареното темпо в "Трубадур". Маестро Кампелон обаче е взел решение да не променя нищо написано от автора. Според диригента, Верди е бил човек на театъра и при него всеки нотен знак има театрално значение.

"Ако партитурата бъде изрязана, ще покажем на сцената просто певци, а не актьори." - допълни той.

Според режисьора Филипо Тонон, спектакълът на софийска сцена ще отразява максимално театралния текст написан от испанския писател - романтик Антонио Гарсия Гутиерес, който по-късно е бил преведен на италиански по желание на Верди. Тонон разказа още, че се е опитал да запази идеята на автора за динамика на сцената и въпреки, че ще удължи времетраенето, в новата интерпретация на "Трубадур" ще бъде включен и един специален танц в изпълнение на балета на операта. Филипо Тонон отбеляза и, че винаги се старае да работи с всички певци все едно са солисти. В "Трубадур" ще се изредят трима различни протагониста в различните дати на спектакъла, което ще го направи още по-интересен и различен, допълни той. Филипо Тонон е и сценограф и автор на художественото осветление на "Трубадур" .

Отправна гледна точка за Средновековието в облеклата ще даде на представлението италианската художничка Кристина Ачети. Тя похвали целия екип за професионалната работа и отбеляза колко много и сложни са костюмите за изработка. Ачети даде за пример мъжкият хор, който имал многократни и бързи преобличания.

Екипът на "Трубадур" е голям и международен. От българска страна това са певците Веселин Михайлов, Кирил Манолов, Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Гергана Русекова, Иванка Нинова, Даниел Дамянов, Камен Чанев, Костадин Андреев, Костадин Мечков, Светлозар Рангелов, Баясгалан Дашням, Ирина Стоянова, Силвана Пръвчеа, Ангел Антонов, Красимир Динев, Антон радев, Илия Илиев и Слави Манов.

В него участват и четирима млади певци, ученици на Райна Кабаиванска - Ана Питс от Бразилия, Марирли Санторо от Италия, Давиде Риу и Джеонгхйеок Сео от Корея.

От Софийската опера и балет обещават нов, модерен прочит на "Трубадур", зареден с младежки дух и енергия.

Представленията ще се състоят на 23, 24, 26, 27 и 28 февруари.

       /РУМ/