За първи път в Бургас, Националната Опера и Балет – София!
05 юли 2018

За първи път в Бургас, Националната Опера и Балет – София!

След изключителния успех на нашите балетни артисти в Балшой Театър – Москва, през месец май тази година и множеството гостувания по най-престижните сцени на света, сдружение „Артем“ и Бургаска община Ви представят:

За първи път в Бургас, Националната Опера и Балет – София! За първи път на сцената на Летен театър – Бургас, изключителното заглавие „Зорба гъркът“, балетен спектакъл с участието на звездите, примата Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Росен Канев.

Митът за Зорба винаги е бил приет, като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия писател Никос Казандзакис, която по-късно е филмирана, а след това и сценично представена. От световната си премиера през 1988 г. на сцената на Арена ди Верона досега спектакълът „Зорба гъркът“ се радва на шумен успех. Според световноизвестния хореограф Лорка Масине (авор) балетът е аплодиран от близо четири милиона зрители. Въпреки че самият спектакъл като че ли е „изпят“ на един дъх и композицията му се отличава с изключителна лекота, хореографът го твори почти цял живот. Пише либрето след либрето, а когато се появява едноименният филм с музиката на Микис Теодоракис, прослушва всичките творби на композитора и подрежда отделните сцени. Заедно с Теодоракис, с когото се сприятеляват, обсъждат бъдещия спектакъл. Идва най-трудното - финансовото обезпечаване. Успешен спектакъл във Верона води до мечтаната от всеки творец реплика: “Не мислете за пари, действайте!“.

 Не напразно изпълнителите от националния ни балет са отличени с множество награди измежду много трупи. Едва ли други могат да пресъздадат завладяващите балкански ритми така жизнено и правдиво.