24 май 2018Софийска опера и балет

БТА, Пенка Момчилова - ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА, КАМЕН ЧАНЕВ И ГЕОРГИ КИРОВ В "АИДА"

           Световноизвестните певци Цветелина Василева, Камен Чанев и Георги Киров ще гостуват в "Аида" от Верди, постановка на прочутия аржентински режисьор Уго де Ана в Софийската опера и балет, на 8, 9 и 10 юни, съобщават от операта.

           Цветелина Василева ще се представи в ролята на Аида, Камен Чанев ще бъде Радамес, а Георги Киров - Рамфис. Участват и солистите Радостина Николаева, Гергана Русекова, Баясгалан Дашням, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев, Веселин Михайлов, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев и други, които наскоро се завърнаха от успешен гастрол в Болшой театър в Москва.

           Диригент е именитият италиански маестро Джордано Белинкампи, музикален директор на Окландската филхармония и главен диригент на Кристиансанския симфоничен оркестър. Роден е в Италия, но се мести в Копенхаген на ранна възраст. Започва кариерата си като тромбонист в Кралския датски оркестър, преди да направи професионалния си дебют като диригент през 1994 г.

           Бил е главен диригент на "И Помериджи Музикали", Милано, генерален музикален директор на Дуйсбургската филхармония, генерален музикален директор на Датската национална опера, Орхус, музикален директор на Копенхагенския филхармоничен оркестър, главен диригент на симфониета "Ателас" - Копенхаген, водещия съвременен ансамбъл в Дания.

           Белинкампи е гост-диригент на много оркестри по света, особено в Скандинавия и в цяла Европа, но също и в Северна Америка, Азия и Австралия. С огромен репертоар, обхващащ класическа, романтична и съвременна музика, той е прочут и с интерпретациите си на значими хорови и вокални произведения. През 2015 г. за 150-ата годишнина от рождението на Карл Нилсен изпълнява богата селекция от негови произведения в Дания и в чужбина.

           Има отлични постижения и в областта на операта, откакто дебютира с Кралската опера в Копенхаген с "Бохеми" през 2000 г. Оттогава е дирижирал много от великите италиански произведения в Кралската опера със специален фокус върху Пучини и Верди, включително прочутата нова постановка на "Аида" при откриването на новия театър през 2005 г. Докато е директор на Датската национална опера дирижира творби като "Кавалерът на розата", "Летящият холандец", "Тристан и Изолда", "Дон Жуан", "Вълшебната флейта".

           Поддържа близки отношения с много от водещите в света оперни певци, между които Анджела Георгиу, Джоузеф Калея и Роберто Аланя. Прави с тях оркестрови галавечери и рецитали. Маестрото е и много търсен акомпанятор от водещи инструменталисти като Сара Чанг и Анджела Хюит.

           Обширната дискография на Белинкампи включва многобройни записи за марките "Da Capo" и "Marco Polo" на датски композитори от класическата епоха до настоящето. През 2016 г. излиза първият му запис с Дуйсбургската филхармония с Концерт за цигулка на Нилсен със солист Коля Блахер.

           Преподава в Кралската академия в Дания. Дава майсторски класове и е член на журито на конкурси за диригенти.

           През 2010 г. получава званието Рицар на Ордена на Данеброг - награда, връчвана от датското кралско семейство за принос към датската култура. Притежава титлата Кавалер от президента на Италия за разпространение на италианската музика.

       /ПП/

София, 22 май /Пенка Момчилова, БТА/