Почина - Петър Колдамов (1948-2018)
02 май 2018

Почина - Петър Колдамов (1948-2018)

На 69 години си отиде от нас известният български балетист Петър Колдамов. Той отдаде цели 40 години на сцената и като балетен педагог.  Софийската опера и балет, Куба, Испания, Египет, Китай, Мексико и Швейцария го помнят като творец, който по уникален начин изрази емоциите си чрез движения, който усети с всяка фибра на тялото си езика на музиката.

Още се говори с възторг за неговите  изпълнения в  „Изворът на Белоногата“, „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Козият рог“ и др.

Колдамов се изяви успешно и като педагог в Националното хореографско училище. Негови ученици днес са известни солисти в Софийската опера и  балет. Колдамов беше хореограф и на Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

На сцената Колдамов беше търсен партньор, защото живееше чрез танца.

Почивай в мир, скъпи приятелю!

Опелото на Петър Колдамов ще бъде на 5 май, от 12:30 ч. в църквата „Света София“.

Софийска опера и балет

ПЕТЪР КОЛДАМОВ

През 1960 година постъпва в Държавното хореографско училище в класа на Крум Янков. През 1966 г. заминава на тригодишна специализация в Националния институт за изкуство – Хавана, където учи при Аурора Бош и Фернандо Алонсо. След завършване на специализацията през 1969 г. работи една година в Националния балет на Куба. През 1970 година е ангажиран в балет „Арабеск“, а от 1972 г. до 1993 г. е артист, а впоследствие първи солист в балета на Софийска опера. Изтанцувал е редица солистични и централни роли в балетите: “Спящата красавица“, „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Копелия“, “Ромео и Жулиета“, „Изворът на Белоногата”, „Конче вихрогонче“. През 1975 г. специализира в Киевския академичен театър за опера и балет „Тарас Шевченко“. За един сезон Петър Колдамов е премиер солист в мексиканския балет „Беяс артес“.

От 1979 година Петър Колдамов е преподавател по класически танц и дует в Националното училище за танцово изкуство. Обучил е редица балетни артисти, които танцуват по цял свят.

Випуск 2007 е седмият за Петър Колдамов. През 2004 г. е носител на наградата за успешна педагогическа работа на ХІ творческа среща „А. Петров“. Отново за преподавателска дейност през 2005 г. получава грамота „За принос в развитието на българската култура“ от Министерството на културата по случай празника на св.св. Кирил и Методий – 24 май. За петдесет и пет годишнината на НУТИ Съюзът на музикалните и танцови дейци в България го удостоява със „Златна лира“

През периода 1993-1994 година Петър Колдамов е художествен ръководител на специалност „Класически танц“ в Държавното хореографско училище.