БТА, Пенка Момчилова - КРАСИМИРА СТОЯНОВА ЩЕ ПЕЕ В "РЕКВИЕМ" НА ВЕРДИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 12 МАРТ
07 мар 2018

БТА, Пенка Момчилова - КРАСИМИРА СТОЯНОВА ЩЕ ПЕЕ В "РЕКВИЕМ" НА ВЕРДИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 12 МАРТ

Световноизвестната прима Красимира Стоянова - сопран, ще пее в "Реквием" от Верди в Софийската опера на 12 март от 19.00 ч., съобщават от театъра.

Солисти са и Виолета Радомирска - мецосопран, Камен Чанев - тенор, Максим Кузмин-Караваев - бас. Дирижира Джордано Белинкампи.

"Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му", казва знаменитият писател Бърнард Шоу за великата творба на Верди.

Замисълът на "Реквиема" е от края на 1868 г. Идеята е най-добрите композитори на онова време да се обединят и да напишат траурна меса по повод на годишнината от смъртта на Росини - "най-уважавания италиански композитор". По жребий на Верди се пада заключителната част, най-привлекателна за авторите - Libera me. Творбата  е написана през ноември 1869 г., но не е изпълнена.

По-късно Верди решава да напише свой "Реквием" в чест на Росини. Тласък за по-скорошното му завършване дава смъртта на бележития писател Алесандро Мандзони, пред когото Верди се прекланя от младежките си години като "образец на добродетелта и патриотизма". Творбата е завършена на 10 април 1874 г. Първото изпълнение е в миланската катедрала "Сан Марко" под диригентството на автора. Следват още изпълнения с огромен успех - в Миланската скала, Париж, Лондон, Виена, Мюнхен, Петербург. . .

"Оперността" на този "Реквием" още при първите му изпълнения предизвиквала спорове, несекващи и до днес - по какъв начин включването на елементи от операта се е отразило на литургичния стил на творбата - навредило ли й е, или я е направило по-съвършена. Така или иначе, заедно с "Реквием" на Моцарт,  "Реквием" на Верди е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр, отбелязват от екипа.

 /ИС/