12 яну 2018

/Пенка Момчилова, БТА/ - Баясгалан Дашням за 120-и път ще се представи в коронната си роля - на принцеса Турандот

Прекрасната Баясгалан Дашням за 120-и път ще се представи в коронната си роля - на принцеса Турандот, тази вечер от 19.00 ч. в Софийската опера и балет. Известният тенор Камен Чанев ще гостува в партията на Калаф.

Прочутата опера "Турандот" от Пучини се връща на сцената на първия ни оперен театър с участието и на Радостина Николаева, Мирослав Андреев, Ангел Христов, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров. Диригент е Григор Паликаров, съобщават от трупата. 

С постановката на Пламен Карталов Софийската опера и балет пожъна огромен успех на гастролите си в Япония, припомнят от театъра.

По повод на многобройните си изпълнения на ролята на Турандот Баясгалан Дашням се шегува, че вече се мисли за принцеса. Певицата е родена в Улан Батор, Монголия. Пристига в България през 1986 г., за да учи пеене, а през 1994 г. завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Константин Карапетров. От 2001 до 2005 г. участва в майсторските класове на Гена Димитрова.

Певицата е солистка на Софийската опера и балет от 2002 г. В репертоара й са едни от най-тежките сопранови партии - в Турандот, Мадам Бътерфлай и Тоска в оперите на Пучини, лейди Макбет и Абигейл от "Набуко" на Верди, Сантуца от "Селска чест" на Маскани. Едно от последните й участия е като Брюнхилде във "Валкюра" от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Вагнер. Гастролира с успех на много оперни сцени в Европа, Азия, Израел и други. Носител е на престижни отличия.

Преди 16 години Карталов представи за първи път трупата в Страната на изгряващото слънце с красивия спектакъл "Турандот". В главната роля беше великата Гена Димитрова. Затова всяко следващо гостуване на Софийската опера в Япония е двойно по-голямо предизвикателството пак да се защити престижа на театъра, създаден тогава и поддържан в следващите турнета през 2002, 2005, 2008 , 2012 и 2015 г., отбелязват от операта.

"Роди се нова голяма Турандот", казва след спектакъла през 2015 г. един от големите японски спонсори за силната изява на Йорданка Дерилова в главната роля.

През 2018 г. на Софийската опера предстои ново голямо предизвикателство. В Япония първият ни оперен театър ще играе "Кармен" от Бизе и "Турандот".

       /ММ/

София, 12 януари /Пенка Момчилова, БТА/