03 авг 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - Необикновена и фантастична е пещерната импресия "Вагнер. Магура. . ." според зрителите

Необикновено и фантастично представление наричат  зрителите пещерната импресия "Вагнер. Магура - богове, великани, джуджета, валкюри", съобщават от Софийската опера и балет.

Затворена засега зала в пещерата "Магурата" се е превърнала в декор за опера на Рихард Вагнер на фестивала "Опера на върховете" - Белоградчик. Тази година е неговото второ издание, а представленията са в крепостта "Калето" сред Белоградчишките скали. Пещерата е известна със скалните рисунки отпреди 7000 години. Музиката на Вагнер звучи още на входа на "Магурата". А след това декори за три от неговите опери са самите пещерни образувания.

Наскоро акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, по чиято идея се организира фестивалът, е открил непозната досега зала, която става нова сцена за спектакъла.

"Нашето представление се превръща в разширено издание, тъй като намерих църква в пещерата, където допълнихме Вагнер с фрагменти от операта "Парсифал". Музикалната импресия включва още фрагменти от "Рейнско злато" и "Танхойзер". Публиката и изпълнителите изминават близо 3 км до изхода на пещерата, където е финалът", коментира Карталов. 

Според зрители представленията са уникални, а музиката и изкуството могат да променят дори пейзажа.

Кметът на Белоградчик Борис Николов е изразил надежда, че фестивалът "Опера на върховете" ще привлече много посетители - от страната и чужбина, и ще помогне за развитието на туризма в Северозападна България.

Програмата в града на прочутите скали продължава с балетните представления "Зорба гъркът" на 3 и 6 август, "Кармен" и "Рапсодия в синьо" на 4 август и "Дон Кихот" на 5 август. След Белоградчик домакин на Софийската опера и балет е Видин, припомнят от екипа.

/ПП/

София, 1 август /Пенка Момчилова, БТА/