06 юни 2017

БТА - Операта "Мантията" ще се играе на шлеп в Дунав на фестивала "Крепост на вековете "Баба Вида"

Операта "Мантията" от Пучини ще се играе на шлеп в река Дунав на първия летен фестивал "Крепост на вековете "Баба Вида", който ще се състои от 4 до 13 август. Зрителите ще са на трибуна на брега.

 "Мисля, че се прави за първи път в света. Наистина мястото на действието в романтичната любовна история е шлеп, така и ние ще представим едноактното произведение", съобщи на пресконференция днес акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет и инициатор на новия фестивал. Той е "двигателят" и на другия музикален празник на открито в района, който ще се състои за втори път - "Опера на върховете - Белоградчишки скали" /21 юли-6 август/.

Маестрото, кметовете на Видин и Белоградчик Огнян Ценков и Борис Николов и спонсори представиха пред репортери предстоящите фестивали и значението им за района.

На шлепа ще се играе и комичната опера в едно действие "Джани Скики" от Пучини.

С лодка по Дунав ще пристигнат пиратите в детския спектакъл "Шегобишко на Острова на чудесата" от Георги Костов. После героите ще търсят в крепостта "Баба Вида" съкровището - което се оказва не богатството, а приятелството.

Третата сцена на фестивала ще е на площад "Бдинци"  пред Стамбол капия - там ще са балетните спектакли "Лебедово езеро" от Чайковски и "Зорба Гъркът" от Микис Теодоракис.

В афиша на "Опера на върховете - Белоградчишки скали" са оперите "Набуко" от Верди, "Лакме" от Делиб, "Тоска" и "Мадам Бътерфлай" от Пучини, "Пепеляшка" от Росини, балетните спектакли "Зорба Гъркът", "Кармен"/"Рапсодия в синьо" по музика на Бизе-Шчедрин и Гершуин, "Дон Кихот" от Минкус и пещерната фестивална импресия "Вагнер - "Магура" - богове, великани, джуджета, валкюри".

Програмите са направени така, че посетителите могат да съчетаят представления от двата фестивала. Гостите, настанени във Видин, ще могат да пътуват с автобус от автогарата в 17.30 ч., който ще взима и зрителите от центъра на Белоградчик за спектаклите на крепостта - и тази година няма да е разрешен достъпът на автомобили до нея, отбелязаха организаторите. 

 Тяхната амбиция е чрез културата да възродят и икономиката в Северозападна България - основно залагат на културния туризъм с гости от страната и чужбина.

По думите на кметовете хората в района заслужават такива празници на духа. Интересът е много голям, билетите почти са изкупени. А жителите на Белоградчик вече са сред запалените почитатели на Софийската опера - идват специално до столицата за спектакли./НЗ/

София, 5 юни /Пенка Момчилова, БТА/