СТРАСТИ ПО ВАГНЕР И ВЕРДИ - КОДЪТ НА ГЕНИАЛНОСТТА
11 апр 2017

СТРАСТИ ПО ВАГНЕР И ВЕРДИ - КОДЪТ НА ГЕНИАЛНОСТТА

Има нещо съдбовно, кодирано в планетарните закономерности - раждането на два музикални гения – Джузепе Верди и Рихард Вагнер. Вагнер, роден на 22 май 1813 и Верди – на 10 октомври 1813 г. Първият – зодия телец, на границата с Близнака, вторият – зодия Везни. Първият – земен, вторият – въздушен. Вагнер е отгледан от семейство на пътуващи музиканти. Верди се ражда в село Ле Ронколе, в естествената музикантска атмосфера на Италия, родината на операта, в която всяко семейство е сродено по някакъв начин с музиката. Вагнер се увлича като малък повече от поезия, докато Верди е само на 3 години, когато е открит като дете-чудо. И двамата гении са рожба на романтизма, но и на различията в немската и италианска традиция.

Верди и Вагнер, два изключително различни по природа гения.  Верди има благ характер в сравнение с избухливия Вагнер. Италианският Маестро е умерен, скромен, излъчва благородство. Вагнер е предизвикателен, ексцентрик, истински бунтар по природа. Сините очи на „татко“ Верди, както наричат италианския маестро  излъчват доброта и особено вътрешно равновесие, като при Везните. Сините очи на Вагнер пронизват, провокират, в тях бушуват бури и огън. Просто огнен Телец. Всичко това улавяме в известния портрет на Верди с черния цилиндър и  на Вагнер – с артистична барета. Две противоположности - излъчване на аристократизъм и на неукротим борбен дух. 

В кода на душата има голяма магия. Тя е не само изкушение за тези, които вярват в астрологията, но е предизвикателство и за тези, които правят опит да открият случайностите или закономерностите на съдбата, на подобни явления. Всеки би могъл да потърси своето усещане за тези два гения, великани на човешкия дух.

Д-р МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА