11 апр 2017

/Десимира Миткова, БТА/ - СОЛИСТИ ОТ ИТАЛИЯ И РУМЪНИЯ ПЕЯТ В "РЕКВИЕМ" ОТ ВЕРДИ ЗА ВЕЛИКДЕН, ДИРИГЕНТЪТ Е ОТ ГЕРМАНИЯ

В навечерието на големия християнски празник Великден, на 13 април от 19.00 ч., в Софийската опера и балет ще бъде изпълнен концертът "Верди - Реквием", с участието на международен състав от солисти, съобщиха от операта.

Ще пеят солистите Силвия дала Бенета - сопран, Италия; Тициана Караро - мецосопран - Италия; Даниел Магдал - тенор - Румъния; Мариус Болос - бас - Румъния; Айра Леви - диригент, Берлин, с хора и оркестъра на Софийската опера и балет.

Силвия дала Бенета е сред водещите драматични колоратурни сопрани на световната сцена. Постигнала е забележителен успех в Европа и Азия. Ангажиментите й този сезон включват откъси от "Набуко" и "Аида" на фестивала "Бустан" в Бейрут, "Норма" във Ферера, Вердиевия "Реквием" в София, "Така правят всички" в Мексико, Йерусалим и Парма и "Веселата вдовица" в Катания.

Даниел Магдал е завършил Музикалната академия "Джордже Енеску" в родния си град Яш, Румъния. Репертоарът му включва почти всички тенорови партии от оперите на Пучини, пее и творби на Верди, Бойто, Майербер, Вагнер в театри из цяла Германия.

Тициана Караро прави своя дебют на Фестивала на Итрийската долина на Мартина Франка през 1991 г. в ролята на Акилио във "Фарначе" от Вивалди, получавайки голям личен успех сред публиката и критиката и няколко пъти пее на същия фестивал.

Мариус Болос е солист на Букурещката национална опера от 2006 г., завършил е Университета в Орадя, специализирайки музика и богословие.

Айра Левин е дирижирал над хиляда представления на 75 оперни заглавия и също така се чувства комфортно на концерт с обширен симфоничен репертоар. Той е лауреат на награди като концертен пианист и за записи с негово участие. Бил е ученик и асистент на легендарния Хорхе Болет в Музикалния институт "Къртис". Има 40 публикации като композитор-аранжор, които включват оркестрации на по-важни произведения от Лист, Франк, Бузони, Регер, Рахманинов и Респиги, транскрипции за пиано и каденци към няколко концерта за пиано от Моцарт.

/Десимира Миткова/

 /ММ/