03 апр 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - В чест на Дягилев Софийската опера играе балетите "Петрушка" и "Жар птица" на 7 и 8 април

В чест на Дягилев Софийската опера играе балетите "Петрушка"  и "Жар птица" на 7 и 8 април, съобщават от театъра.  

Днес светът чества 145-годишнината от рождението на легендарния Сергей Дягилев - руски театрален и балетен импресарио. Той е основател /1911 г./ на една от най-прочутите балетни трупи за всички времена - "Руският балет на Дягилев", който триумфира 20 сезона по най-престижните сцени по света.

В него участват Вацлав Нижински, Михаил Фокин и други знаменити хореографи и танцьори. Стремежът на Дягилев е да покаже красотата на класическия танц, но и да излезе извън познатите граници, припомнят от операта.

Постановката на Андрис Лиепа в Софийската опера обра овациите на публиката на премиерните представления. "Петрушка" и "Жар птица" са уникални спектакли, създадени преди повече от 100 години. Удивителното е, че и до днес продължават да са актуални. Със същите костюми, декори и хореография, създадени за оригиналните им премиери в Париж през 1910-1911 година. Дълго време те не са показвани в Русия, защото Фокин, Дягилев и всички участници в Руските сезони са останали да живеят зад граница. Поради тази причина те не са включвани в репертоара на Мариинския театър до 1993 г., отбелязват от екипа.

На 7 април в "Петрушка" участват Александър Александров, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, а в "Жар птица" - Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Диляна Никифорова.

Съставът на 8 април в "Петрушка" е Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Емил Йорданов, Кирил Иванов, а в "Жар птица" - Катерина Петрова, Цецо Иванов, Росен Канев, Дарина Бедева. Диригент и на двете представления е Григор Паликаров.

/НЗ/

/Пенка Момчилова, БТА/