01 мар 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - ЗНАМЕНИТИ РОДНИ И ЧУЖДИ СОЛИСТИ ВДИГАТ ГРАДУСА НА "ТОСКА" В СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 4 И 5 МАРТ

Знаменити родни и чуждестранни солисти вдигат градуса на "Тоска" от Пучини в Софийската опера и балет на 4 и 5 март, съобщават от операта.

Постановката е на Пламен Карталов. На първото представление гостуващият Карлос Алмагер - в ролята на Барон Скарпия, ще бъде в компанията на Габриела Георгиева, Даниел Дамянов, Антон Радев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Димитър Станчев и Мария Павлова.

Фиоренца Чедолинс - Тоска, и Камен Чанев - Марио Каварадоси, са гостуващите солисти на 5 март. Партнират им Бисер Георгиев, Петър Бучков, Антон Радев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Димитър Станчев и Мария Павлова.

Премиерата на "Тоска" е през 1900 г. в Рим. На прехода към новото столетие композиторът със своята творба не само е възхваляван като майстор на италианската опера, но отваря път към новите търсения през настъпващия 20-и век. Успехът продължава в Париж и Лондон. "Тоска" се превръща в хитово заглавие за всички оперни театри по света.

Сара Бернар, първообразът на капризната примадона Тоска в драмата на Викториен Сарду, е била голямото предизвикателство за драматичния театър, вълнуващ идол за артисти от различните изкуства. Неслучайно и днес Тоска е "владетелка" на оперния театър. Защо нейният образ вълнува винаги, какво дава тя на хората - това е въпрос, на който можем да получим отговор при всяка нова постановка, с всяко ново поколение, с всеки артист-певец, който търси своя ключ към своето време за тази вечно жива героиня, отбелязват от операта.

       /ПП/

София, 28 февруари /Пенка Момчилова, БТА/