Почина големият български композитор Александър Йосифов
25 ное 2016

Почина големият български композитор Александър Йосифов

На 25 ноември, на 76 години почина големият български композитор, диригент и музикален педагог Александър Йосифов.

Професор Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество - повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина.

Операта „ Хан Крум Ювиги” е гастролирала на сцената на „Болъшой театър” с два спектакъла и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на Щатсопер във Виена, и театър „Шан’з Елизе” – Париж през 1981г.  През 1986г. в Гданск, Полша е премиерата на балета „Кръстоносци” по романа на Хенрик Сенкевич . Тази постановка гастролира на много сцени в европейски оперни театри.

Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България.

Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър.

Той е носител на десетки награди от конкурси за композиция в страната и чужбина, които му донасят изключително международно признание.

Йосифов участва активно в създаването и развитието на прочутия естраден фестивал „Златния Орфей“. 

Творчеството на композитора включва хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми.

Александър Йосифов е носител на 20 международни награди от конкурси за композиция в Япония, Италия, Гърция, Турция, Русия, Германия, Словакия, Полша, Югославия и България. Негови произведения са изпълнявани на концерти, записвани за радио и телевизионни предавания и издавани на CD в тези страни, както и в Бразилия, Австрия, Франция, Швейцария, Португалия, Канада, Египет, САЩ и др.

Йосифов е дългогодишен професор в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и в Нов български университет, с изключително големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Поклонението ще се състои във вторник, 29 ноември, от 14 часа, в църквата „Свети Седмочисленици“.

Софийската опера и балет изказва своите съболезнования на семейството и близките на големия композитор.