ЗА  ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, САМО НА 4 ДЕКЕМВРИ, В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ  - КАНТАТАТА "БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕКСПИР" ОТ ДОБРИНКА ТАБАКОВА.
11 авг 2016

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, САМО НА 4 ДЕКЕМВРИ, В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ - КАНТАТАТА "БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕКСПИР" ОТ ДОБРИНКА ТАБАКОВА.

По повод 400 г. от смъртта на Шекспир и Сервантес

През 2016 г. се навършват 400 години от смъртта на великите писатели Шекспир и Сервантес. Денят на тяхната кончина - 23 април беше определен за световен ден на книгата и авторското право.

За юбилейното честване тази година в Англия се реши да се създаде музикално произведение. Тази чест се оказа на Добринка Табакова. За него тя получи много награди и се радва на признанието на музикалните специалисти.

Нейната кантата е изпълнена в родния град на Шекспир - Стратфорд-ъпон-Ейвън, в църквата „Света Троица”, където той е погребан, на 26 април, т.г.

Коя е Добринка Табакова?

Добринка Табакова е родена в Пловдив, но от 25 години живее в Лондон. Завършва консерваторията Guildhall School of Music & Drama и получава докторска степен в специалност композиция от King’s College, London. Нейният дебютен албум е продуциран от световноизвестната звукозаписна компания ECM Records и е номиниран за „Грами“ през 2014 г. Добринка Табакова е автора на химна „Възхвала“, изпълнен по случай златната годишнина на кралица Елизабет II.

Добринка Табакова за себе си: 

Кантатата е вдъхновена от безсмъртните думи на великия Бард.  Големият английски художник Търнър е направил серия скици при посещение в Стратфорд-ъпон-Ейвън, родния град на драматурга, през 1833 г. и на една от тях е отбелязал: „Безсмъртният Шекспир е роден в тази къща”.

Този надпис даде заглавието.

Подбрах текстове от Шекспирови пиеси, които описват седемте различни етапи на човешкия живот от раждането до смъртта.

За начало използвам известния монолог на героя Жак от  пиесата „Както ви харесва”:

Да, този свят е сцена,
където всички хора са актьори
и всеки има миг, в който трябва
да влезе и излезе; и играе
различни роли, тъй като животът
е в седем действия...

Уилям Шекспир

Във втората част на вечерта
ще се представят сцени  от опери по произведения на Шекспир: „Отело” и „Макбет” и от Сервантес „Дон Кихот” от Жул Масне.

Концертна вечер

на 04.12.2016 г., 19:00 ч.

Програмата включва: 

ДОБРИНКА ТАБАКОВА – кантата „БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕКСПИР”

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Участват: хор и оркестър на Софийската опера и балет
Диригент : МАКСИМ РИСАНОВ

******
Фрагменти от оперите – „ОТЕЛО” – Джузепе Верди, „МАКБЕТ” – Джузепе Верди,

„ДОН КИХОТ”
– Жул Масне
Участват: солисти и оркестър на Софийската опера и балет
Диригент: ГРИГОР ПАЛИКАРОВ