/Виолета Цветкова, AFISH.BG/ - „Силата на съдбата” открива Рождественския фестивал на Софийската опера
14 ное 2016

/Виолета Цветкова, AFISH.BG/ - „Силата на съдбата” открива Рождественския фестивал на Софийската опера
















Бляскава премиера се очаква на сцената на Софийската опера на 25 ноември. Тогава е първото представление на „Силата на съдбата” от Джузепе Верди, режисирана от Пиер Франческо Маестрини, с която ще бъде открит и тазгодишният Рождественски фестивал на националната ни трупа.

Постановката, играна досега във Верона, Лиеж и Марибор (вижте прикачения видеоклип), е пренесена у нас с оригиналните декори и костюми на художниците Хуан Гийермо и Лука дал’Алпи и художественото осветление на Паскал Мера. На сцената обаче ще бъдат солисти и гост певци на Софийската опера – в петте представления на „Силата на съдбата” до 30 ноември ще се редуват Димитър Станчев, Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Кирил Манолов, Венцеслав Анастасов, Пламен Папазиков, Костадин Андреев, Даниел Дамянов, Калуди Калудов, Рикардо Дзанелато, Светозар Рангелов, Илия Илиев, Ирена Петкова, Цвета Сарамбелиева. На диригентския пулт очакваме италианския маестро Франческо Роза.

През този сезон пищният спектакъл ще бъде представен на българска сцена само в петте ноемврийски вечери. След София постановката, с декора и костюмите, ще отпътува за Израел. Любопитното е, че режисьорът Маестрини е с особени пристрастия именно към тази своя версия на „Силата на съдбата” – в нея увертюрата се изпълнява след първото действие.

За Софийската опера този път Нощта на театрите (като прелюдия към фестивала) ще бъде… Нощ на диригентите, при това през целия ден. На 19 ноември публиката ще има възможност да се срещне с диригента на „Силата на съдбата” Франческо Роза и с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини и да присъства на част от репетицията преди премиерата на 25-и. За тайните на диригентското изкуство пък ще разкажат маестро Жорж Димитров – след края на представлението на „Вълшебната флейта” от 11.00 часа, и маестро Григор Паликаров – от 14.00 часа. Зрителите ще научат повече и за новия роял „Стейнуей”, който Софийската опера получи като дарение от оперния певец Димитър Михов.

По традиция Рождественският фестивал на националната трупа ще продължи до последните часове на отиващата си година. На 4 декември за пръв път ще бъде изпълнена кантатата „Безсмъртният Шекспир” от Добринка Табакова с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Максим Рисанов.

Ново заглавие очаква и малките меломани. На 17 декември е премиерата на „Амал и нощните посетители” – творбата на Джан Карло Меноти, разказваща за тримата влъхви, тръгнали към Витлеем да поднесат своите дарове на новородения младенец, е най-популярното детско музикално коледно заглавие през последните 50 години.

Не пропускайте и изявите на певците от тазгодишния майсторски клас на примата Райна Кабаиванска, също част от Рождественския фестивал. Те ще доказват майсторството си в три представления на „Турандот” на 9, 11 и 13 декември. За любителите на балета са „Лешникотрошачката” (на 21, 22, 23 и 26 декември), „Жизел” (на 10 декември) и Приказният бал – коледен концерт за деца с участието на балетната школа Маша Илиева (на 19 декември).

И за да е на хаирлия настъпващата 2017-а, шампанското ще се лее на Новогодишния гала концерт. Заради огромния интерес към него трупата за втори път ще го представи в две вечери – на 30 декември от 19.00 часа и на 31 декември от 18.00 ч.

На заглавната снимка – сцена от представлението на „Силата на съдбата” във Верона, постановка на Пиер Франческо Маестрини.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

http://www.afish.bg/news/item/1989-silata-na-sadbata-otkriva-rozhdestvenskiya-festival-na-sofiiskata-opera-video.html