/Пенка Момчилова, БТА/- ГАЛА КОНЦЕРТ ЗА 260 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МОЦАРТ, С ДЖАНПИЕРО СОБРИНО
10 ное 2016

/Пенка Момчилова, БТА/- ГАЛА КОНЦЕРТ ЗА 260 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МОЦАРТ, С ДЖАНПИЕРО СОБРИНО

Галаконцертът за 260-годишнината на Моцарт в Софийската опера е с участието на италианския кларинетист Джампиеро Собрино

Галаконцертът за 260-годишнината от рождението на  Моцарт в Софийската опера на 18 ноември от 19.00 ч. е със специалното участие  на италианския кларинетист Джампиеро Собрино - артистичен директор на "Арена ди Верона", съобщават от операта.

Собрино е роден в Пиемонт. Завършва с отличие Консерваторията в Алесандрия. Участвал е в международни конкурси за кларинетисти в Италия и Франция. Солист-кларинетист е на Симфоничния оркестър на РАИ, на Филхармонията в Торино и оркестъра на Фондация "Арена ди Верона".

Става професор след конкурс на Министерството на образованието на Италия. Преподава в различни консерватории, майсторски класове. Участва в концерти и записи в Италия, Франция и Испания. В репертоара му са произведения от Моцарт, Салиери, Меркаданте, Вебер, Росини, Щраус, Дебюси, Копланд, Финци, Берио и други.

Избран е за първи кларинетист  на Филхармоничния  оркестър на Лисабон за голямо международно турне, както и за кларинетист-солист на Венецианското биенале, Моцартовия фестивал в Прага, Музикалния септември в  Торино, Есенния фестивал в Париж,  фестивала "Панатинайкос" в Аликанте и Екс-ан-Прованс, Музикалния фестивал Самобор, Международния фестивал на изкуствата в Ню Йорк .

Свирил е също със симфонични ансамбли от Рим - Концертна академия на РАИ, в Неапол - Музика през май, Падуа - Венециански солисти, Националния оркестър на Канада, солистите на Акуила, Тайландската филхармония в Банкок, Филхармонията на театъра във Верона, Камерния оркестър - Монтекарло.

/Пенка Момчилова, БТА/

       /МХ/